Vijesti
Društvo i ekonomija
BiH ne koristi pogodnosti: Studenti iz Srbije na Aljasci zarade najmanje 10.000 dolara
28.07.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
BiH ne koristi pogodnosti: Studenti iz Srbije na Aljasci zarade najmanje 10.000 dolara
Studenti iz Srbije već nekoliko godina odlaze na Aljasku, gdje za tri do četiri mjeseca rada u tamošnjim fabrikama ili trgovinama zarade najmanje 10.000 dolara, saznaje bh. novinska agencija Patria. No, takvu priliku studenti iz Bosne i Hercegovine još nisu koristili.
Stotine studenata iz regiona svake godine u svoje zemlje donose hiljada eura, koje kasnije troše na svoje školovanje i usavršavanje. Praksa razmjene studenata radi stjecanja novih vještina, poznanstava ali i zarade nije rijetak slučaj u svim zemljama svijeta.
Ipak, čini se, studenti iz Bosne i Hercegovine ove pogodnosti ne koriste ili ih koriste minimalno. Veliki broj njih fakultete završe a da nikada nisu napustili svoju zemlju.
Tako, veliki broj studenata iz Srbije svake godine odlazi na Aljasku, gdje za tri do četiri mjeseca rada zarade minimalno 10.000 dolara a ukoliko se potrude, tvrde, moguće je da zarade čak 15.000 dolara. Njihov boravak u ovoj zemlji je legalan, sa radnom studentskom dozvolom i osiguranjem na četiri mjeseca. Oni obavalju poslove u tamošnjim tržnim centima, fabrikama, ugostiteljskim objektima, ribarnicma i drugim firmama.
Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu kazao je za Patriu kako mu nije poznato da neko od studenta iz BiH sebi zarađuje za školovanje na ovakav način. Dese se, kaže, sporadični slučajevi razmjene studenata ili odlazak bh. studenata na rad u neku od evropskih zemalja, ali to su rijetki slučajevi.
Na Aljasku po novac ne dolaze samo studenti iz Srbije, već i studenti iz cijelog svijeta, koji u svoje zemlje osim stotine hiljada dolara, odnose i vrijedna poznanstva koja steknu u ovoj zemlji, piše Patria.