Vijesti
Politika
Sankcije Rusiji
Andy McGuffie: BiH se obavezala da će uskladiti vanjsku politiku sa EU
02.08.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Andy McGuffie: BiH se obavezala da će uskladiti vanjsku politiku sa EU
Evropska unija prati, u pogledu procesa približavanja članstvu, da li Bosna i Hercegovina usklađuje svoju vanjsku politiku sa evropskom, izjavio je Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u Sarajevu.
Brisel je prije nekoliko dana usvojio novi set sankcija prema Rusiji, a zbog rušenja civilnog vojnog aviona od strane separatista u Ukrajini, koji djeluju pod kontrolom Moskve.
Međutim, BiH se nije priključila ni ovim, ni ranijim sankcijama, jer se tome protivi član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
"U pravilu, EU uvijek poziva treće zemlje da usvoje stavove EU, posebno, kada su u pitanju sankcije. Ovo posebno važi za zemlje koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo. Iako je vanjska politika, naravno, kompetencija bh. institucija, BiH se obavezala da će povećavati usklađenost da EU u tom pogledu i to kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju" – kaže McGuffie.
To će se, još jednom dodaje, ocjenjivati i u pogledu napretka Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanju EU, prenosi NAP.