Vijesti
Politika
Hamas
Još nije postignut dogovor o produženju primirja između Izraela i Palestine
07.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Još nije postignut dogovor o produženju primirja između Izraela i Palestine
Član političkog biroa Hamasa Musa Ebu Merzuk izjavio je da još uvijek nije postignut dogovor kojim se predviđa produženje primirja između Izraela i Palestine, javlja Anadolu Agency (AA).
On je na svome Twitter profilu napisao da nije postignut dogovor o trajnom primirju dvije strane.
“Nema nikakvog dogovora kojim bi se produžilo primirje”, napisao je zvaničnik Hamasa.
Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Sukri je izrazio nadu da će Palestina i Izrael produžiti primirje.
S druge strane, izraelski državni radio je saopćio da je Izrael prihvatio produženje primirja u Gazi.
Izraelska vojska je donijela odluku o raspuštanju 27 hiljada rezervista. Vlasti su pozvale građane Izraela da se vraćaju normalnom životu.
U saopćenju izraelske vojske navodi se da je donešena odluka o povlačenju jednog broja rezervista. Do prije nekoliko dana izraelska vojska je na raspolaganju imala 82.201 rezervnih vojnika.
Prema navodima u saopćenju vojsci je na raspolaganju ostalo 55.000 rezervnih vojnika. Izraelski vojnici prije dva dana su se povukli iz Pojasa Gaze, no poslije su premješteni i stacionirani duž granice sa Gazom.
Na inicijativu Egipta Izrael i pokret palestinskog otpora Hamas prije dva dana su prihvatili 72-satno primirje, a delegacije obje strane ovih dana borave u Egiptu gdje se razmatra usvajanje trajnijeg primirja.
Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva od 7. jula, kada je počela izraelska ofanziva, do početka primirja ubijeno je 1.868 Palestinaca, a 9.563 je povrijeđeno.