Vijesti
Društvo i ekonomija
Trgovačka grupacija
Spajaju se Plodine i Tuš
19.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Spajaju se Plodine i Tuš
Pripajanje Mercatora Agrokoru Ivice Todorića neće, kako se čini, biti jedina hrvatsko-slovenska trgovačka grupacija. Kako javlja slovenski list Dnevnik, na pomolu je strateško povezivanje Plodina i slovenskog lanca Tuš.
Mirku Tušu, vlasniku trgovačkog lanca koji po njemu nosi ime, banke su prošlog tjedna odobrile restrukturiranje 400 miliona eura duga. Jedan od većih kreditora je talijanska bankarska grupacija Intesa San Paolo, koja kroz PBZ posluje u Hrvatskoj, a koja je i među kreditorima Plodina.
Upravo banke navodno inzistiraju na povezivanju slovenskog i hrvatskog trgovačkog lanca. Na ovaj način nastao bi ozbiljan regionalni trgovački gigant, s obzirom da su Plodine već sada po veličini drugi trgovački lanac u Hrvatskoj, odmah iza Todorićevog konzuma, a sličnu poziciju drži i Tuš u Sloveniji.
Ova dva trgovačka lanca zajedno imaju milijardu eura godišnjeg prometa u više od 130 supermarketa. Tuš i Plodine zajedno zapošljavaju više od 6000 ljudi, te bi udruženi predstavljali ozbiljnu konkurenciju Todoriću i njegovim lancima Mercator i Konzum.
No, strateško povezivanje Tuša i Plodina bi, prema napisima u slovenskom tisku, bilo tek prvi korak. Krajnji cilj je, piše Dnevnik, zajednička prodaja ove dvije firme jednom od velikih europskih trgovačkih lanaca. Najzainteresiraniji za kupnju Tuša i Plodina je navodno talijanski Coop. Radi se o najvećem talijanskom trgovačkom lancu, koja ostvaruje godišnje prihode od 13 milijardi eura.
Ovakav rasplet izgledan je s obzirom na izloženost Tuša i Plodina prema talijanskim poslovnim bankama. Najzainteresiraniji za spajanje Tuša i Plodina, pa i njihovu daljnju prodaju, navodno su upravo kreditori ova dva trgovačka lanca. Dug Tuša, kao što je već spomenuto, iznosi 400 miliona eura, dok su Plodine bankama dužne 220 miliona eura.