Vijesti
Politika
Zlatko Lagumdžija
BiH Njemačku vidi kao jednog od svojih glavnih zagovornika u Evropi
22.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
BiH Njemačku vidi kao jednog od svojih glavnih zagovornika u Evropi
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke u BiH Christianom Hellbachom i ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edwardom Alexanderom de Poulton Fergusonom.
Lagumdžija je ambasadora Hellbacha informisao o situaciji u BiH.
Posebno je istaknuo da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH i vrlo značajan investitor u BiH, te jedan od najvećih donatora u razvojnoj saradnji čiji je glavni cilj podrška razvoju BiH na putu približavanja EU, te da BiH Njemačku vidi kao jednog od svojih glavnih zagovornika u Evropi i svjesna je podrške reformskim procesima u zemlji i naporima na putu približavanja EU i NATO-u.
Lagumdžija se zahvalio za ukupnu pomoć koju je Njemačka pružila BiH u cilju otklanjanja posljedica poplava, kako za interventnu pomoć u visini od milion eura koja je upućena na ugrožena područja u BiH i Srbiji tako i za izdvojena sredstava za BiH koja je ministar Steinmeier najavio prilikom posjete BiH, a što je potvrđeno i na Donatorskoj konferenciji u Briselu.
Tokom sastanka razgovarano je i o njemačkim investicijama u BiH, a Lagumdžija je još jednom pozvao njemačke investitore da nastave ulagati u BiH.
Također, razgovorali su i o predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, pri čemu je izražen stav da konferencija predstavlja još jednu potvrdu nastavka podrške Njemačke procesu približavanja regiona EU kroz doprinos ekonomskom i socijalnom razvoju i jačoj regionalnoj povezanosti.
Lagumdžija je s ambasadorom Fergusonom razgovarao o situaciji u BiH, evropskim i euroatlantskim integracijama BiH.
Lagumdžija je zahvalio za značajnu prijateljsku podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH u procesu evropskih i euroatlantskih integracija, pri čemu je veoma značajno što je Ambasada UK u Sarajevu preuzela ulogu kontakt ambasade za BiH u NATO-u.
Posebno je zahvalio za pomoć i podršku koju je UK na različite načine pružilo BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava.
Sagovornici su se usaglasili da predstojeća Konferencija o Zapadnom Balkanu u Berlinu predstavlja konkretizaciju opredjeljenja Evropske unije da jačajući ekonomsko upravljanje, konkurentnost i rast, kroz konkretne regionalne projekte, osnaži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.
Tokom susreta razgovarano je i o mogućnostima za unapređenje ekonomske i saradnje dvije zemlje u oblasti investicija, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.