Vijesti
Društvo i ekonomija
Karić: Promet će biti u funkciji sutra od 6 sati i neće se naplaćivati
17.09.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Karić: Promet će biti u funkciji sutra od 6 sati i neće se naplaćivati
Prije same ceremonije otvaranja novih deset km dionice autoceste od Međugorja do Bijače, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić kazao je da će ova dionica biti u funkciji od 6 sati sutra i neće se naplaćivati, javljaju reporteri bh. novinske agencije Patria.
Ono što je posebno istaknuo Karić je da je izgradnja dionice koštala 7 miliona KM manje nego što je bilo predviđeno, a za šta su najviše zaslužne lokalne zajednice.
"Sredstva koja su ostala bit će uložena u rekonstrukciju lokalnih puteva ovog regiona. Otvaranjem ove autoceste BiH je praktično spojena sa evropskom mrežom autocesta. Sada faktički od Splita do Međugorja ima 120 km, a od Makarske do Međugorja 70 km, što će doprinijeti da ovaj dio barem u ljetnom periodu posjeti mnogo više turista", kazao je Karić.
Inače, on je dodao da ovo nije kraj izgradnje autocesta. Već krajem mjeseca raspisat će se tender za izvođača radova na dionici Međugorje - Počitelj.
"Nema prepreka za izgradnju novih 11 km puta jer su lokalne zajednice dale dozvolu i za izgradnju najvećeg mosta preko Neretve koji će biti u blizini Počitelja", kazao je Karić.
On je istakao da su iz Evropske banke za obnovu i razvoj koja je dala svoja sredstva za izgradnju autoceste kazali da je rijetkost da se uštedi pri izgradnji ovakvih projekata