Vijesti
Politika
Sve važnija uloga Austrije
Kurtz poručio bh. građanima: Ne dižite ruke od politike
19.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Kurtz poručio bh. građanima: Ne dižite ruke od politike
Austrija počinje igrati sve važniju ulogu u Bosni i Hercegovini. Ne samo da je ta država dugi niz godina vodeći investitor nego će 2015. biti domaćin i novog sastanka lidera zapadnobalkanskih država, nakon augustovskog susreta u Berlinu.
Sebastian Kurtz, šef austrijske diplomatije, u intervjuu za današnji „Dnevni avaz" govori o pripremama te konferencije, planovima Austrije i Zapada u BiH nakon izbora, ali poseban akcent stavlja na važnu ulogu koju građani BiH imaju u ovoj zemlji.
Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Kurtz je rekao da je njegova poruka jasna: "Ne dižite ruke od politike!
" Učestvujte u izborima, informirajte se o stavovima koje političari zastupaju, pogledajte predstavljaju li oni interese sta novništva BiH, izađite i glasajte u skladu sa svojim spoznajama i držite političare odgovornim za urađeno nakon izbora" - poručuje šef austrijske diplomatije.
Naglašava da će izborni proces pratiti domaći i međunarodni promatrači, uključujući i one koji će doći u ime OSCE-a. Nada se i očekuje da će izbori u BiH biti slobodni i pošteni.
"Postoji jako opredjeljenje međunarodne zajednice prema BiH. Ono se već manifestiralo i tokom konferencije u Berlinu 28. augusta ove godine. Nakon neuspjeha da se nađe političko rješenje za provedbu presude „Sejdić - Finci" te protesta u februaru, fokus se, očito, pomjerio prema ekonomskim problemima. Plan za rast, razvoj i posao rezultat je tog pomjeranja interesa. Stoga snažno ohrabrujem bh. političke lidere da ubrzano provedu ove velike socioekonomske reforme. Međunarodna zajednica spremna je pomoći, ali najveći dio posla mora se uraditi u samoj BiH i moraju ga uraditi vaše vlasti" - rekao je Kurtz za Dnevni avaz.