Vijesti
Svijet
Blokada finansijskih sredstava
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo deklaraciju o podršci vladi Iraka u borbi protiv IDIL-a
20.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo deklaraciju o podršci vladi Iraka u borbi protiv IDIL-a
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zatražilo je da sve članice UN-a podrže borbu protiv terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL) i da blokiraju dotok finansijskih sredstava pomenutoj organizaciji, javlja Anadolu Agency (AA).
Na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, kojoj su prisustvovali predstavnici više od 40 zemalja i kojom je predsjedavao američki državni sekretar John Kerry, razgovarano je o situaciji u Iraku.
Na samom početku sednice, predstavnici 15 zemalja prihvatili su deklaraciju u kojoj se pozivaju sve zemlje članice UN-a da podrže vladu Iraka i borbu protiv IDIL-a. U deklaraciji je navedeno kako se u regionu vrši zločin protiv čovječnosti i kako je odgovorne potrebno privesti pred lice pravde. Dodaje se da je potrebno spriječiti djelovanje IDIL-a, kao i učiniti veće napore kako bi se ova teroristička organizacija izolirala i kako bi se uklonila teroristička prijetnja svijetu.
U deklaraciji se napominje kako je potrebno zaustaviti prodaju nafte iz Iraka koju neposredno ili posredno vrše osobe povezane sa IDIL-om.
Kerry je tom prilikom istakao kako pripadnici IDIL-a čine ratne zločine u Iraku, kao i zločine protiv čovječnosti. Naglasio je kako je potrebno poduzeti veće napore kako bi se spriječilo učešće stranih ratnika u sukobima na strani IDIL-a.
Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius je tokom obraćanja, uz ostalo, kazao da IDIL "nije islamska organizacija".
“Organizacija IDIL, niti je islamska organizacija niti je država. To su samo pripadnici grupe koji kolju druge ljude”, kazao je Fabius.