Vijesti
Društvo i ekonomija
Ljajić-Tučić
Srbija i BiH potpisale sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima
27.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Srbija i BiH potpisale sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima
Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Boris Tučić, potpisali su danas u Beogradu sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, javlja Anadolu Agency (AA).
Taj sporazum, kako je ocjenjeno, treba sa bude pokazatelj u kom pravcu treba da se razvijaju odnosi u regionu.
Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je nakon potpisivanja sporazuma u Palati Srbija na Novom Beogradu ocijenio da sporazum predstavlja korak dalje u unaprjeđenju odnosa dvaju zemalja.
"Sporazum je i doprinos ukupnoj regionalnoj stabilnosti i predstavlja poruku da zapadni Balkan nije samo mesto konflikta, već da može da bude i mjesto pogodno za investitore i ulaganja", rekao je Ljajić i najavio, da će sljedeći korak biti donošenje akcionog plana u kojem će biti konkretizovana područja i oblasti gdje bi saradnja mogla da bude realizovana.
Ljajić je istakao i da je BiH važno izvozno tržište za Srbiju i četvrti spoljnotrgovinski partner te da je prošle godine ukupna razmjena iznosila 1,3 milijarde evra, od čega je izvoz Srbije bio 890 miliona.
„Ove godine očekujem da premaši milijardu“, kazao je Ljajić.
Za zajednički nastup, na trećim tržištima Ljajić je posebno izdvojio turizam, gdje bi Srbija i BiH mogli da imaju zajedničku ponudu za posjetioce iz dalekih zemalja kao što su Japan, Koreja, zemlje zaliva i Rusija.
Građevinarstvo, poljoprivredna i prehrambena industrija, energetika, namjenska i autoindustrija, kao i metalski kompleks su privredne oblasti koje su, takođe, povoljne za zajedničko djelovanje Srbije i BiH
Boris Tučić je rekao da su sve zemlje regiona donekle konkurenti, ali da to ne treba da predstavlja prepreku da udruže svoje snage i time povećaju kvalitet za nastup na treća tržišta.
"Udruživanje je poželjno, jer su sve zemlje male u procesu tranzicije i reformi. Samo zajedničkim snagama mogu da osvoje velika tržišta kao što su Rusija i Kina", rekao je bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
On je ukazao i da je i Srbija za BiH značajno tržište i složio se da je današnji sporazum pokazatelj u kom pravcu treba da se razvijaju odnosi u regionu.
"Treba više da se bavimo privredom, a sljedeći korak je da se privredna udruženja poslovne asocijacije i kompanije uključe u definisanje akcionog plana", kazao je Tučić.
Sporazum o nižim cijenama rominga naredne sedmice
Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisaće naredne sedmice Sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama sa ministrima nadležnim za oblast komunikacija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.
Kako je najavljeno iz kabineta Rasima Ljajića Sporazum će biti potpisan u ponedjeljak, 29. septembra 2014. godine, u Budvi, prenosi Anadolu Agency.