Vijesti
Svijet
Sergej Lavrov
Rusija protiv NATO-a u BiH i na Balkanu
29.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Rusija protiv NATO-a u BiH i na Balkanu
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, u izjavi za "Dnevni avaz", upitan kako gleda na činjenicu da se Srbija većom brzinom od svojih komšija BiH, Crne Gore i Makedonije kreće prema članstvu u Evropskoj uniji, odgovorio je kako „političari na vlasti u Beogradu redovno uvjeravaju službenu Moskvu da se to neće negativno odraziti na srbijanske odnose s Rusijom".
"Sa već velikim paketom projekta i operativnim investicijama u Srbiji imamo o još dosta toga diskutirati kad pomislimo o dodatnom produbljivanju i jačanju saradnje. A kada razmišljamo o kooperaciji između Srbije i EU, onda mi vjerujemo da Srbija treba naći takav aranžman s Briselom koji neće štetiti našoj saradnji niti nivou trgovačke razmjene i investicija. To je ono što čujemo od naših srbijanskih partnera. Uspostavili smo dobar dijalog i do sada nismo imali problema oko toga" - kazao je Lavrov.
Na pitanje kako Moskva gleda na mogućnost daljnjeg približavanja regiona zapadnog Balkana, odnosno perspektivu prijema Crne Gore, Makedonije i posebno Bosne i Hercegovine u puno članstvo u NATO savez, Lavrov je sasvim otvoreno kazao kako se u Moskvi to doživljava „pogrešnom politikom i provokacijama Sjevernoatlantskog vojnog saveza".
"Sto se tiče proširenja NATO-a, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je na neki način neodgovorna politika koja potkopava opredjeljenje da se gradi sistem jednake i podijeljene sigurnosti u Evropi. Jednake za sve bez obzira je li neka zemlja članica ovog ili onog bloka ili ne" - tvrdi šef ruske diplomatije.
On je rekao kako su se poslije prestanka postojanja Varšavskog pakta "pojavili neki radikalni glasovi u Evropi koji su sugerirali kako treba, ako ne razmontirati NATO, onda bar promijeniti odgovornost za kolektivnu sigurnost Evrope OSCE-u (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju, koju sačinjava 57 zemalja ne samo iz Evrope već i Azije, op. a.)".
Da se to razmontiranje ili preorijentacija dogodila, „tada bi situacija bila potpuno drugačija", dodao je Lavrov.
"Struktura bi isto tako bila kompletno drugačija, jer bi svi bili jednaki partneri legalno obavezujućeg aranžmana koji bi se bavio sigurnošću. Ali, izabrana je drugačija staza i igonirirana su obećanja da će proširenje NATO-a biti limitirano, ili da neće biti raspoređena infrastruktura teritoriju zemalja novih članica" - objasnio je.