Vijesti
Svijet
Tajlandski naučnici
Pronašli smo lijek protiv ebole!
06.10.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Pronašli smo lijek protiv ebole!
"Pronašli smo lijek protiv ebole", objavio je na konferenciji za novinare Udom Kachintorn, tajlandski naučnik i dekan medicinskog fakulteta koji se nalazi u sklopu bolnice Siriraj, najstarije i najveće bolnice u Bangkoku.
Prema njegovim riječima, tim tajlandskih naučnika pronašao je anti-tijela koja suzbijaju virus ebole, prenosi Daily Mail. Iako novi lijek još nije prošao testiranja na životinjama, a kamoli na ljudima, Tajlanđani tvrde da bi mogli početi proizvoditi eksperimentalno cjepivo u velikim količinama već za godinu dana.
"Otkrili smo sasvim novu strukturu anti-tijela. novi mehanizam koji na najefikasniji način do sada ubija virus ebole", tvrdi Udom, te dodaje kako bi anti-tijela trebala infiltrirati zaražene stanice, te uništavati proteine ebole.
Anti-tijelo se razvija od ljudskih stanica, zbog čega je bezopasno za ljudski organizam, te ga je moguće u kratkom vremenskom razdoblju proizvoditi u velikim količinama. Tajlandsko-kubanska farmaceutske kompanija Siam Bioscience već je izrazila interes da se uključi u testiranje i proizvodnju lijeka protiv ebole.
Tajlandski znanstvenici u kontaktu su i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), koja je zatražila da testira anti-tijela koja su otkrili.
Podsjetimo, procjenjuje se da je ebola u zadnjih šest mjeseci u zapadnoj Africi zarazila 6553 osobe, od čega ih je 3100 umrlo. Ovo je najgora epidemija ebole otkad je virus otkriven 1976. godine.