Vijesti
Svijet
Amerikanci intenzivirali zračne napade na pripadnike IDIL-a u Kobaniju
15.10.2014. 12:00
Izvor: Klix.ba
Amerikanci intenzivirali zračne napade na pripadnike IDIL-a u Kobaniju
Snage predvožene SAD su povećale broj napada na pripadnike IDIL-a u sirijskom gradu Kobaniju, koji se nalazi blizu granice sa Turskom.
Koalicijske snage su izvele 21 napad u protekla dva dana, što je usporilo napredak IDIL-a. Predsjednik Barack Obama je rekao da očekuje dugu kampanju protiv grupe ekstremista, koja pod kontrolom drži dijelove Sirije i Iraka. Obama je govorio na sastansku vojnih komadanata iz 22 zemlje, koje su se pridružili koaliciji protiv IDIL-a.

"Ova operacija protiv IDIL-a se tiče cijelog svijeta. Bit će perioda napretka, ali i stagniranja", rekao je Obama tokom sastanka u Zračnoj bazi Andrews u blizini Washingtona.

Obama je dodao da su saveznici duboko zabrinuti zbog situacije u i oko Kobanija. Borba za grad s kurdskom većinom traje već mjesec dana i smatra se testom koji će pokazati da li zračni napadi mogu odbiti IDIL.

Snage predvođene SAD-om izvode zračne napade u svrhu podrške kurdskim snagama već dvije sedmice. U utorak je uništeno nekoliko IDIL-ovih objakata i vojnih vozila. Vojnici IDIL-a pokušavaju osvojiti teritoriju, a kurdska vojska pruža otpor. IDIL kontroliše polovinu Kobanija. Kako je povećan broj napada koalicije, povećan je i broj napada IDIL-a. Zbog sukoba je domove napustili 160.000 ljudi. Ako IDIL zauzme Kobani, kontrolisat će kompletnu sirijsko-tursku granicu.

Amerikanci se bore i u iračkoj provinciji Anbar. Militanti su znatno napredovali od augusta uprkos zračnim napada koalicije.