Vijesti
Društvo i ekonomija
Poplave smanjile proizvodnju mlijeka u BiH, još uvijek bez izvoza u zemlje EU
28.10.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Poplave smanjile proizvodnju mlijeka u BiH, još uvijek bez izvoza u zemlje EU
U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u petak je održan radni sastanak najvišeg rukovodstva Komore sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Borisom Tučićem, njegovim pomoćnicima i saradnicima, direktorom Ureda za veterinarstvo Ljubomirom Kalabom i predstavnicima osam kompanija iz mliječne industrije u Bosni i Hercegovini, o aktuelnom stanju mliječne industrije, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je kazao jedan od učesnika sastanka, direktor mljekare „Milkos“ Sarajevo Adin Fakić kulminirali su problemi zbog nemogućnosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kosova, ali i druga tržišta.

"Dobili smo obećanje da će biti održan sastanak kako bi se riješio problem izvoza na Kosovo. Drugi problem jeste što je stopiran izvoz evropskih mljekara u Rusiju, pa se mljekara Livno suočava sa velikim problemima" – navodi Fakić.

On je naglasio da bi bilo dobro da Evropska unija skine BiH s liste trećih zemalja i da su na sastanku dobili obećanje da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH učiniti sve da to toga i dođe.

Još jedan problem je što BiH ne može zabraniti uvoz mlijeka jer bi to prema Fakićevim riječima bh. mljekare dovelo u još veći problem.

Imali bismo zastoje, a tu su i zemlje CEFTA-e, to bi nas dovelo u podređen položaj – pojašnjava Fakić.

Na sastanku je bilo riječi i o viškovima sirovog mlijeka, a kojeg mljekare zbog ograničenja plasmana na domaćem i izvoznom tržištu ne mogu preraditi u redovni tržni asortiman proizvoda. Razmatrala su se i pitanja vrijednosti uvozne robe, kao i intezivniji nastavak aktivnosti po pitanju izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije, kao i pitanje primjene Pravilnika o sirovom mlijeku od 01.01.2015. godine.

S obzirom da je mljekara „Milkos“ u poplavama tokom maja pretrpjela velike štete, uz probleme oko nemogućnosti izvoza mlijeka to su dodatna opterećenja za ovu kompaniju. Iako je proizvodnja mlijeka na farmi „Spreča“ nastavljena, zbog duplo manje žetve, ona je smanjena.

"Izvršili smo žetvu, ali zbog smanjenih prinosa, smanjili smo i obroke životinjama i samim tim smanjena je proizvodnja mlijeka. Ne znamo dokad će gubici i šteta utjecati na proizvodnju" – kazao je Fakić.

Treba napomenuti da je samo jedna banka ovoj kompaniji odobrila moratorij na kredit godinu dana, a da su se ostale oglušile o preporuke Vlade FBiH i Agencije za bankarstvo FBiH.

Fakić je kazao i da Razvoja banka FBiH ima jednu liniju od koje očekuju tekuća sredstva i svježi kapital kako bi oporavili svoju proizvodnju i poslovanje, piše Patria.