Vijesti
Sport
Željezničar - Sarajevo
Na Grbavici se igra 104. vječiti derbi
02.11.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Na Grbavici se igra 104. vječiti derbi
U Željezničaru se nadaju da će stadion Grbavica ponovo biti neosvojivi bedem za ekipu Sarajeva, kao što je bio u prvenstvu Jugoslavije.
Od 9. maja 1976. godine, kada je Sarajevo golovima Zlatka Dupovca i Srebrenka Repčića pobijedilo Želju, navijači bordo tima morali su čekati čak 21 godinu da opet dožive radost na Grbavici.
U prvenstvu BiH, 26. oktobra 1997. godine, Sarajevo je ostvarilo trijumf, 2:1 (Vazda - Granov, Ihtijarević).
Kada se gledaju samo mečevi u bh. ligi, Sarajevo je čak pet puta odnosilo bodove s Grbavice, dok je Željo pobijedio šest puta. Posljednji put bordo tim je pobijedio prije skoro pet godina, 7. novembra 2009. godine, 1:2 (Bekrić - Škoro, Jahović).
Željo je do pobjede nad najvećim rivalima došao prije tri godine, 5. novembra 2011. godine, 1:0 (Zrnanović autogol), a posljednja dva su završena bez pobjednika, 0:0, 1:1. Uz prošlogodišnji remi na Koševu (0:0) te mečeva u Kupu (1:1, 0:0), čak pet posljednjih duela sarajevskih rivala završeno je bez pobjednika, od toga tri bez golova.
Ukupno, gradski rivali odigrali su 103 utakmice, s istim brojem pobjeda, po 30 te 43 neriješena meča, uz gol razliku 118:121.
Trener Želje Admir Adžem u velikim je problemima pred derbi gdje zbog povreda neće nastupiti dva najvrednija igrača, Srđan Stanić i Josip Kvesić, kapiten i zamjenik kapitena.
Mladi stručnjak, koji je s potpuno izmijenjenom i podmlađenom ekipom, napravio dobre rezultate i nalazi se u vrhu tabele, još se nalazi u dilemama s kojim sastavom se suprotstaviti rivalu.
Čini se kako stručni štab najviše razmišlja oko toga krenuti li s nešto opreznijom taktičkom varijantom, 4-5-1, gdje bi Riad Bajić bio jedini istureni špic. U zadnjem redu, gotovo je izvjesno, igrat će Čolić, Zeljković, Kosorić i Bogdanović, a u vezi Hasanović, Tomić, Bučan, Memija i Varea.
Druga opcija je da Nedo Turković bude najistureniji, Bajić lijevo, a u tom slučaju iz prvog tima ispali bi Bučan, Memija, ili čak Hasanović. Kao treća mogućnost za Adžema je da u početnom sastavu bude i Damir Sadiković, igrač koji lucidnim potezima može donijeti prevagu, ali nešto je slabiji u defanzivnim zadacima.
Igrači i stručni štab Sarajeva planski su ulogu favorita prepustili Željezničaru da bi stvorili pritisak kod mladih igrača gradskog rivala i tako ih uhvatili u zamci. Istina, tabela i domaći teren su na strani Željezničara, ali neosporno je da je kvalitet i iskustvo na strani duplo skupljeg gostujućeg tima.
Strateg Sarajeva Meho Kodro kroz medije najavljuje da neće srljati bezglavo, međutim, jasno je mostarskom stručnjaku da je današnji meč više od utakmice i da bordo klub nema pravo na kiks. Stoga, očekivati je da će igrači Sarajeva od prve minute napasti gradskog rivala i nastojati što prije postići pogodak.
Kodro jedine dileme oko početnog sastava ima na poziciji napadača, gdje je još neizvjesno hoće li šansu dobiti Krste Velkoski, Amer Bekić ili Nemanja Bilbija. Sudeći prema trenutnoj formi, makedonski reprezentativac je najbliži prvoj jedanaestorci. Najskuplji igrač Sarajeva, Leon Benko, još nema pravo nastupa.
Početni sastav kojeg će Mostarac izvesti na Grbavicu, na prvi pogled izgleda defanzivno 4-5-1. Međutim, kada su u posjedu lopte, igrači bordo kluba transformiraju se u formaciju 4-3-3 i brzonoga krila Ševko Okić i Haris Duljević bit će velika prijetnja za odbranu domaćeg tima.
Nikakvih dilema Kodro neće imati u veznom redu, koji je i najjači adut Sarajeva u današnjoj utakmici. Samir Radovac, Gojko Cimirot i Miloš Stojčev, najvjerovatnije, će početi utakmicu i od njihovog trenutka inspiracije zavisit će ishod današnjeg meča. Defanzivni red, kao i većinu sezone, trebao bi popuniti Bojan Puzigaća, Amer Dupovac, Ivan Tatomirović i Džemal Berberović