Vijesti
Društvo i ekonomija
Petar Ivancov
Izgradnja "Južnog toka" nije upitna, a korist za BiH je milijardu dolara u investicijama
02.11.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Izgradnja "Južnog toka" nije upitna, a korist za BiH je milijardu dolara u investicijama
Projekat plinovoda "Južni tok" donijet će BiH milijardu dolara u investicijama i mnogo će značiti za otvaranje novih radnih mjesta - poručuje ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.
- "Južni tok" će biti realizovan uprkos trenutnim problemima, jer je riječ o orgomnom energetskom projektu za Evropu, čiji je cilj da se upotpuni postojeća mreža plinovoda - navodi ambasador Ivancov.
On ukazuje da bi "Južni tok" trebalo da omogući rast investicija u čitavom nizu evropskih zemalja, poput Bugarske, Mađarske, Srbije, Austrije, ali i BiH.
Ivancov precizira da postoji nekoliko opcija kada je riječ o kraku gasovoda "Južni tok" u BiH: da krak bude podijeljen na dva dijela i da jedan dio ide u Republiku Srpsku, a drugi u Federaciju BiH, ili da se krak iz Republike Srpske produži u Federaciju BiH.
- Sve ovisi od želje političara. Mi smo to pitanje razmotrili sa rukovodstvom Republike Srpske. Milorad Dodik potpisao je Memorandum o razumijevanju sa "Gaspromom", a interes je pokazao i Savjet ministara BiH - naglašava Ivancov.
Ruski ambasador podsjeća da je u julu zamjenik predsjednika Upravnog odbora "Gasproma" Aleksandar Medvedev posjetio BiH i održao niz sastanka.
- Postoji problem sa postojećim regulativama unutar EU koja se primjenjuju i unutar Evropske energetske zajednice. Svjesni smo tih problema i razgovaramo sa EU da bi pronašli rješenja. Ta pitanja su vezana za konkurentnost, a ne za izgradnju samog plinovoda - precizira Ivancov.
On pojašnjava da se pitanja koja problematizuje EU odnose na fazu distribucije plina, što ne bi trebalo biti prepreka izgradnji plinovoda, i prenosi stav Moskve da bi izgradnja plinovoda trebalo da bude nastavljena dok se otvorana pitanja rješavaju u hodu.
Kada je riječ o dugu za ruski plin koji je isporučen tokom ratnog perioda BiH, ruski ambasador naglašava da to ne predstavlja prepreku za realizaciju "Južnog toka".
- Postoje dva duga - dug za plin kojeg je "Gasprom" isporučio tokom ratnih godina u BiH, ali i drugi takozvani klirinški dug koji potiče još od trgovinskih odnosa SSSR-a i bivše Jugoslavije. Kada se uzmu u obzir oba duga, Rusija duguje BiH 20 miliona dolara više - navodi Ivancov.
- Rusija predlaže da se ti dugovi poravnaju - da za tih 20 miliona Ruska Federacija isporuči opremu za operacije spašavanja koje su bile potrebne tokom nedavnih poplava u BiH.
Problem je što entiteti nisu jasno odlučili na koji način žele da razriješe pitanja tih dugova - napominje Ivancov.
Uz projekat "Južni tok", postoji ideja da se počne sa izgradnjom dvije elektrane na gas snage 250 megavata, kao i da sam plinovod bude proveden do Rafinerije Brod za potrebe ove firme.