Vijesti
Svijet
Barcelona
Na neobavezujući referendum u Kataloniji izašlo 40 posto građana, većina za nezavisnost
10.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Na neobavezujući referendum u Kataloniji izašlo 40 posto građana, većina za nezavisnost
Izlaznost na jučer održanom neobavezujućem referendumu građana o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije bila je 40 posto, a 80,72 posto građana koji su izašli na glasačka mjesta je podržalo nezavisnost pokrajine, javlja Anadolu Agency (AA).
Zamjenica predsjednika katalonske vlade Joana Ortega saopćila je rezultate jučerašnjeg referenduma u španskoj pokrajini. Prema njenim riječima, do sada je prebrojano 88,44 posto glasačkih listića.
"Da li želite da Katalonija bude država?" osnovno je pitanje na koje je jučer imalo pravo odgovariti 5,7 miliona Katalonaca starijih od 16 godina, a oni koji su odgovorili sa "Da" dali su odgovor i na drugo referendumsko pitanje koje glasi "Da li želite da ta država bude nezavisna?".
Prema riječima Ortege, 80,72 posto građana odnosno 1.649.239 osoba je na referendumu glasalo za nezavisnost ove pokrajine kazavši dva puta "Da". Rezultati su također pokazali da je 10,11 posto građana glasalo da Katalonija ostane pri Španiji, ali sa većim ovlastima.
Ona je dodala da je prema do sada prebrojanim glasačkim listićima na referendum izašlo 2.043.226 osoba te da se očekuje da bi nakon kompletnog brojaja glasova ova cifra trebala biti oko 2.250.000.
S druge strane, predsjednik Narodne skupštine Katalonije Carme Forcadell izjavio je da je Katalonija ovim referendumom pokazala državi Španiji da se ne boji pored svih prijetnji.