Vijesti
Svijet
Seul
Kapetan potonulog južnokorejskog trajekta osuđen na 36 godina zatvora
11.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Kapetan potonulog južnokorejskog trajekta osuđen na 36 godina zatvora
Kapetan južnokorejskog trajekta "Sewol" Lee Joon-seok osuđen je na 36 godina zatvora zbog zanemarivanja dužnosti i prepuštanja smrti putnika trajekta kojim je upravljao.
Lee je bio kapetan trajekta koji je u aprilu ove godine potonuo zbog čega su poginule 304 osobe među kojima je najviše bilo učenika, javlja Anadolu Agency.
Sud u Južnoj Koreji odbacio je optužbu tužilaštva u kojoj se Lee tereti za ubistvo. Glavni inžinjer broda osuđen je na 30 godina zatvora dok je ostatak posade osuđen na različite kazne od pet do 27 godina zatvorske kazne. Sud je ostavio mogućnost žalbe u narednih sedam dana od dana izricanja kazne.
Trajekt Sewol težak 6.325 tona je plovio na jugu zemlje prema otoku Byungpoong kada je doživio nesreću. Na trajektu je bilo 476 putnika, od čega je bilo 325 učenika.
Od ukupnog broja putnika spašene su samo 172 osobe. Kapetan broda Lee tada je napustio svoju poziciju dok su putnici još bili na trajektu. Tijela devet putnika nestalih u brodolomu još uvijek nisu pronađena. Vlasti su nakon presude saopćile da je potraga zvanično okončana.
Osim putnia poginula su i dva ronioca koji su tragali za tijelima.
Predsjednik Južne Koreje Park Geun-hye ranije je brodolom je nazvao ubistvom. On je priznao da prva reakcija na nesreću nije bila adekvatna te se izvinuo zbog toga. Nakon optužbe da nije dovoljno uradio kako bi zaštitio i spasio žrtve premijer zemlje Chung Hong-won je podnio ostavku.