Vijesti
Svijet
Filipini
Ulovili ogromnu ajkulu, šokirali se onim šta su u njoj pronašli
12.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Ulovili ogromnu ajkulu, šokirali se onim šta su u njoj pronašli
Ribar na Filipinima pronašao je napola probavljene ostatke ljudskog tijela u stomaku tigraste ajkule, javili su lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).
Ribar je pronašao ostatke glave i noge dok je lovio ribu u Boholskom moru, između Boholskog otoka i sjeverne strane otoka Mindanao, javlja Minda News.
Bodoy Gorgod, jedan od petorice koji su ulovili ajkulu, rekao je da su bacili leš u more, zadržavši samo njenu glavu i peraje.
“Bilo je tako odvratno, nismo mogli podnijeti užasan smrad”, rekao je Bodoy medijima.
“Bojali smo se da nam ostaci ljudskog tijela mogu donijeti nesreću, tako da smo odlučili da ajkulino tijelo bacimo u more, zajedno sa onim što je bilo u stomaku”, dodao je u obraćanju medijima u luci u gradu Surigaou gdje je sjedište ribarske posade.
Gorgod je procijenio da je riba težila oko 300 kilograma, ali nakon što je ronilački ekspert Jake Miranda pregledala njenu čeljust, izjavila je da bi ajkula mogla biti duplo teža i duga do četiri metra.
Tigraste ajkule koje nose ime po prugama na tijelu mogu težiti do 635 kilograma i biti duge do 4,25 metara.
Dan nakon ulova, prošlu srijedu navečer, ribar je osušio riblju čeljust, ali je supruga jednog od članova posade kasnije insitirala da se ona baci.
“Ne želim vidjeti čeljust znajući da je ajkula progutala čovjeka”, izjavila je Perly Santillana za Minda News, dodavši: “Ko zna, duh žrtve bi nas mogao posjetiti.”
Mještani spekulišu da bi pronađeni ostaci mogli biti tijelo jednog od nestalih putnika trajekta Maharlika II, koji se prevrnuo kod otoka Leyte 13. septembra usljed tajfuna Glenda.
Tigraste ajkule su poznate kao “morske kante za smeće”, jer ne biraju šta jedu. Pored velike bijele ajkule, tigrasta ajkula je druga koja je poznata po napadima na ljude.
Međunarodna zajednica za očuvanje prirode tigrastu ajkulu stavila je na listu gotovo ugroženih vrsta. Ribari ih love zbog njihovih peraja, kože, mesa i jetre.