Vijesti
Žuta štampa
Promocija petog albuma i mini koncert sarajevske grupe
"Konvoj" krenuo u vanrednu vožnju
15.11.2014. 14:00
Izvor: avaz.ba
"Konvoj" krenuo u vanrednu vožnju
Kada je grupa sarajevskih mladića krenula na istinsko muzičko putovanje, imali su jednu zajedničku strast, koja se zvala muzika. Imali su prave idole na čijoj muzici su odrasli i stasali kao umjetnici. Hamdija Hamo Salihbegović, Muamer Đozo, Davor Ebner i Mirsad Krupalija su prvi krenuli na putovanje muzičkim stazama i sebi dodijelili ime „Konvoj" - ovim riječima jučer je najavljena promocija petog albuma sarajevskog benda "Konvoj" nazvanog „Mimosvijet".
Dobre reakcije
Bend, koji je osnovan 1988. godine, danas čine Hamo Salihbegović, Nedžad Nečko Merdžanović, Bojan Crnogorac te Haris Varajić, a jučer su u okviru promocije u sarajevskom "Cinemasu" publiku, među kojom su mahom bile njihove kolege, odveli na putovanje, što znači da je "Konvoj" ponovo aktivno krenuo.
Ovoga puta odsvirali su, kako kažu, vanrednu vožnju koju čini nekoliko numera s novog albuma, a koliko dobre reakcije publike su bile, govori to da su ih vratili na bis.
Prije rata, kad si mimo svijet, onda si mimo svega. Nažalost, vremena su se promijenila i stvari su u potpunosti izokrenute. Sve ono što je prije valjalo, danas se manje cijeni. Mi smo smogli snage da se pnovo sastanemo i da napravimo nešto - rekao je Hamo.
Velika podrška
Razlog njihovog povratka je što su u toku desetogodišnje diskografske pauze shvatili da je muzika, zapravo, jedini njihov ispušni ventil.
Vratili smo se u garažu u koju smo prvi put ušli kao dječaci od nekih 14 godina. Vratili smo sebi sreću sviranja i muziciranja i to nas čini sretnim. Put je od samog početaka bio težak i trnovit. Ali, velika sreća je to što smo bend vratili u igru, jer smo na posljednja dva albuma Hamo i ja radili u studiju i malo smo se zasitili svega. Međutim, sada cijeli bend radi na pjesmama, a karakteristika ovog albuma je upravo živa svirka i ta energija prenesena je na CD - kazao je Merdžanović.
Mahir Beathause i Mustafa Čizmić s prijateljima
Promociju "Konvoja" podržali su, između ostalih, Mahir Beathause, Želimir Altarac Čičak, Hamza Ražnatović, Muris Varajić, Anes Beglerbegović, Pjer Žalica, Mustafa Čizmić, Damir Arslanagić, Amir Bjelanović Tula...
"Konvoj" ide dalje, ali "Mimosvijet"
- Izdavaštvo u posljednjim godinama prima zaista teške udarce, tako da mi je drago da je naš izdavač "Tropik d. o.o." prihvatio da bude mimo svijet kao i mi, kao i svi saradnici koji su se očešali o ovu našu priču. Doživljavamo ih mimo svijeta. Nakon deset godina smogli smo snage da uradimo nešto ovakvo, zato "Konvoj" ide dalje - kazao je Nečko.