Vijesti
Društvo i ekonomija
Francuski konzorcijum ponudio 410 miliona eura ski-centar Brezovica
18.11.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Francuski konzorcijum ponudio 410 miliona eura ski-centar Brezovica
Ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova, Ismet Mulaj saopštio je danas u Prištini da je ušao u završnu fazu najveći projekt od 410 miliona eura stranih investicija na Kosovu nakon rata, projekt izgradnje najmodernijeg turističkog i ski centra na Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministri Mulaj je izjavio da se projekt nalazi u fazi kada stručnjaci USAID-a i Evropske komisije, zajedno sa Međuministarskim upravnim odborom zaduženim za Projekt za razvoj turističkog centra Brezovica daju finalnu ocjenu dugog i jako komplikovanog procesa tendera i ponude koju je podnio konzorcijum koji je konkurisao za Brezovicu.

“Brezovica je jako važna imovina za Kosovo i kada ju je Vlada Kosova proglasila posebnim prioritetom imala je nekoliko razloga. Prvo da bi na Kosovo privukla ozbiljne investitore, drugo da ima visok uticaj ekonomskog razvoja ne samo te zone, već cijelog Kosova i treće da imamo turistički resor za ponos ne samo na Kosovu nego i šire”, kazao je Mulaj.

On je dodao da je na međunarodnom tenderu najozbiljniju ponudu dao francuski konzorcijum MDP Consulting, zajedno sa svjetski poznatim operaterom Compagnie des Alpes.
Ministra Mulaj je kazao i da je taj konzorcijum ponudio 410 miliona eura investicija u Brezovicu kako bi izgradio 100 kilometara staza, preko 20 modernih ski-liftova i infrastrukturu, koja će taj centar staviti na svetsku kartu ski-turizma, ali i turizma uopšte radom tokom cijele godine.

Ulaganje u turistički centar Brezovica omogućio bi otvaranje vise od 3.000 radnih mjesta od kojih bi 920 bilo direktno u turističkom centru, dok ostala mesta uključuju proces izgradnje koji će trajati osam narednih godina.

Azem Rexhaj, rukovodilac Međuministarskog upravnog odbora izjavio je da se Odbor jutros sastao kako bi sagledao i podržao preporuke stručnjaka USAID-a i Evropske komisije, kao i Izveštaj o proceni koje proizlaze iz prijedloga za projektovanje, izgradnju, finansiranje i rad Projekta za razvoj turističkog centra Brezovica. Rexhaj je predstavnicima medija predstavio projekt izgradnje turističkog centra koji predviđa tri faze, od koji prva predviđa investiranje 165 miliona eura u prve tri godine.

Projekt izgradnje turističkog centra Brezovica osim izgradnje ski staza, liftova, hotela i drugih objekata za smještaj, predviđa i izgradnju Parka avanture, što će Brezovicu učiniti izuzetno atraktivnom.