Vijesti
Svijet
New York
Snježna oluja odnijela 13 života, blokirane ceste
22.11.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Snježna oluja odnijela 13 života, blokirane ceste
Broj poginulih u snježnoj mećavi koja je pogodila New York povećan je na 13 osoba.
Mećava je nanijela velike količine snijega što je posebno u Buffalu uzrokovalo propadanje krovova na nekim zgradama. Diljem ovog područja poginulo je 13 osoba.
Ekipe za spašavanje i pripadnici Nacionalne garde rade na pomoći stanovništvu ovog područja, a kako su naveli, većina poginulih su beskućnici i starije osobe.
Prema meteorološkim stručnjacima, količina snježnih padavina na sjeveru i zapadu New Yorka je najveća zabilježena od 1976. godine.
Gradonačelnik New Yorka Andrew Cuomo nalazi se u Buffalu kako bi procijenio stanje vezano za urušavanje krovova na oko 30 zgrada. Kako je kazao, trenutna situacija je doslovno pitanje života i smrti.
Cuomo je pojasnio da je diljem regije trenutno zatvoreno oko 225 kilometara puta. Prema njegovim riječima, sa topljenjem snijega može doći i do poplava te da su počeli sa poduzimanjem koraka kojim bi se spriječila nova nesreća na ovom području.
Visina snježnog pokrivača na ovom području iznosi od 150 do 180 centimetara pa su otkazani i koncerti rock grupe Interpol u Montrealu, Torontu i Bostonu.
Otkazane su i utakmice u američkoj nogometnoj ligi (NFL) na sjeveroistoku SAD-a.