Vijesti
Društvo i ekonomija
'Christkindlmarkt'
BiH dobila štand na najstarijem sajmu u Evropi
27.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
BiH dobila štand na najstarijem sajmu u Evropi
Na najpoznatijem Božićnom sajmu u Evropi, koji se svake godine održava u Salzburgu u Austriji, ove godine je i Bosna i Hercegovina imala štand, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
Iako je ovaj sajam rezervisan uglavnom za domicijelne izlagače, Udruženje „BH Dijaspora“ dobili su od organizatora dopuštenje da na sajmu postave štand sa bh. proizvodima, a na kojem se viorila i zastava Bosne i Hercegovine.
Božićni sajam u Salzburgu, poznat i kao Christkindlmarkt, prvi put se spominje još u 15. stoljeću, i jedan je od najstarijih sajmova takve vrste u Evropi. Ranije je bio poznat pod nazivom sajam sv. Nikole (Nikolaimarkt), no danas se isključivo koristi naziv Christkindlmarkt.
U današnjem obliku održava se od 1972. godine, nakon 40-ak godina pauze.
Salzburg je tokom sajma posebno mjesto, božićni duh osjeti se na svakom koraku. U to vrijeme posjete ga stotine hiljada turista iz cijeloga svijeta.
Na Christkindlmarktu mogu se pronaći božićni ukrasi svih vrsta, boja i oblika, jelke, tople kape, rukavice i šalovi, ali i sve vrste slatkiša, kolačića, toplih napitaka.
Tokom četiri dana, koliko je Bosna i Hercegovina dobila dozvolu za izlaganje na sajmu, predstavljeni su ćevapi, pljeskavice i još neka tradicionalna bh. jela.