Vijesti
Svijet
Referendum
Švicarci ne žele ograničiti useljavanje
01.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Švicarci ne žele ograničiti useljavanje
Birači u Švicarskoj na referendumu su odlučno odbili prijedlog da se ograniči useljavanje u tu zemlju na do 0.2 posto populacije, javlja BBC. Projekcije djelomičnih rezultata koje je prenijela švicarska državna televizija pokazale su da je više od 74 posto glasača reklo ne na današnjem referendumu, prenosi bh. novinska agencija Patria.
Oni koji tu mjeru podržavaju, tvrde da bi to smanjilo pritisak na resurse u zemlji, dok protivnici ističu da će to biti loše za ekonomiju.
Jedna četvrtina od osam miliona stanovnika Švicarske su stranci. Mjera koja je bila predložena referendumom predlagala je smanjenje useljavanja od 80 hiljada na 16 hiljada ljudi godišnje. Nisu prošli niti referendum o zlatu niti referendum o porezima
U Švicarskoj su se danas održavala još dva referenduma: jedan koji traži da se švicarsko zlato drži isključivo u Švicarskoj i da se poveća udio zlata u deviznim rezervama, i drugi na ukidanje niže stope poreza za strane milionere koji imaju domove u Švicarskoj, ali rade drugdje i plaćaju poreze po stopi nižoj od one za švicarske građane.
Prvi rezultati sugeriraju da ni ta dva referenduma nisu dobili podršku građana.