Vijesti
Društvo i ekonomija
Igmanska inicijativa
Nedostatak bilateralnih sporazuma usporava protok radnika u regionu
01.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Nedostatak bilateralnih sporazuma usporava protok radnika u regionu
Nedostatak bilateralnih sporazuma o slobodnom kretanju radnika između potpisnica Dejtonskog sporazuma, kao i velika nezaposlenost u ovim zemljama, problemi su koje države regiona zajedno moraju rješavati.
To je poručeno danas na tematskoj sjednici koju je u Podgorici organizovala Igmanska inicijativa, o temi "Slobodan protok radne snage između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma, po uzoru na Nordijski model saradnje“, javlja Anadolu Agency (AA).
Domaćin sjednici, Odbor za zdravstvo i rad Skupštine Crne Gore, danas je ugostio predstavnike Igmanske inicijative iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Takođe, sjednici su prisustvovali i poslanici Skupštine Crne Gore, kao i predstavnici nevladinog sektora. Zajednički zadatak svih, kako su poručili, biće uspostavljanje modela koji će omogućiti slobodan protok radne snage između država regiona.
Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, kazao je da je tema o slobodnom protoku radne snage između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma, po uzoru na Nordijski model, značajna i na političkom i na ekonomskom planu.
„Regionalna saradnja u oblasti slobodnog kretanja radnika nije na zadovoljavajućem nivou. Potrebno je regulisati oblasti iz prava po osnovu rada, u smjeru ujednačene radne snage. Veliku odgovornost u ovom procesu imaju naše vlade i parlamenti“, poručio je Mustafić.
Kako su saopštili iz Igmanske inicijative, zapošljavanje radnika iz zemalja regiona, regulisano je jedino privremenim sporazumom između Srbije i BiH. Navode da je mnogo problema koji su prisutni u ovoj oblasti.
"Ponuda radne snage je veća od potražnje, dok je struktura radne snage nepovoljna, pa je jedna od karakteristika tržišta radne snage i tržišna nezaposlenost. U svim zemljama je prisutan visok stepen sive ekonomije. Zakonska regulativa u oblasti zapošljavanja stranaca je rigidna“, navodi se u dokumentu Igmanske inicijative, gdje su predstavljeni problemi u oblasti protoka radne snage zemalja regije.
Aleksandar Popov, predstavnik Igmanske inicijative iz Srbije, naveo je i konkretne preporuke za rješavanje problema protoka radnika između država regije.
"Izrade bilateralnih sporazuma, koji će biti potpuno transparentan. Prilikom izrade tog sporazuma, treba da budu uključeni svi, od države i socijalnih partnera, do predstavnika nauke u ovoj oblasti. Kako bi se obezbijedila realizacija navedenih mjera, po ugledu na Nordijski model saradnje, trebalo bi razmotriti formiranje međudržavnog tijela, koje bi se bavilo analizom problema zapošljavanja“, istakao je Popov.
Na sjednici je takođe, saopšteno da bi se potpisivanjem bilateralnih sporazuma između država potpisnica Dejtonskog sporazuma, stvorili uslovi za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kao i uslovi smanjenja rada na crno lica koja dolaze iz zemalja okruženja.