Vijesti
Društvo i ekonomija
Elizabet Goldstein
BiH živi na znoju svojih građana
04.12.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
BiH živi na znoju svojih građana
Dosadašnji kurs više ne daje rezultate. Od globalne krize 2008. godine, nema rasta. Mladi ljudi u BiH ne nalaze adekvatan posao. Plus, nemiri iz februara, pojačani nesnalaženjem nakon majskih poplava, doveli su do nezadovoljstva kod građana BiH i oni očekuju i traže više. I tako treba, kaže u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz" šefica Svjetske banke (WB) za jugoistočnu Evropu Elizabet Goldstein.
'Oni trebaju od izabranih političara zahtijevati da se provedu duboke reforme koje će dovesti do živog i jakog privatnog sektora i boljih javnih službi i zaštite i izgradnje nacionalnih resursa ove države. Političari, čiji je to posao, moraju onda ispuniti zahtjeve građana', kaže Goldstein, koja boravi u posjeti BiH.
U posljednje vrijeme sve se više špekulira da će Zapad biti prinuđen sankcijama, posebno ekonomskim, iznuditi nužne reforme u BiH ?
Ne mislim da su prijetnje sankcijama učinkovite. Kada slušam bh. političare, od svih, neovisno o strankama, čujem isto. Oni žele isto kao i mi - korjenite reforme. To mi daje nadu da postoji osnova za političku volju da se reforme provode. A međunarodna zajednica treba biti vrlo jasna u stavu šta je najbolji put i način provođenja reformi. Onda je do političara i vlada da to provedu. Moram reći da BiH ne živi na novcu MMF-a i Svjetske banke.
Vlasti dobivaju neku podršku od nas, to je tačno. No, to je sitno u poređenju s doznakama dijaspore, naprimjer. BiH živi na znoju svojih građana, kako onih ovdje tako i u dijaspori. Dakle, vi trebate znati da ste vi ti koji grade ekonomiju ove zemlje i vi ste oni koji osiguravate plaće svojim političarima.
Kakvom Vam se čini ekonomska situacija u BiH? Država je u deflaciji. Koliko je to opasno?
- Očekivali smo takvo što, posebno nakon majskih poplava. Sada vidimo, na neki način, dobre vijesti,da je kontrakcija ekonomije, prirodna nakon nepogoda kao što su poplave, manja nego što smo očekivali. Na osnovu toga vjerujemo da će ekonomski rast biti oko nule. Iako to ne zvuči baš dobro, ovakav prirodni rast bolji je nego što smo očekivali nakon poplava. Isto tako, vidjeli smo da je oporavak poljoprivrede, nakon poplava, bolji nego što smo pretpostavljali u maju i junu. Na osnovu svih pokazatelja, prilično sam uvjerena i optimistična da će BiH u narednoj godini zabilježiti pozitivan ekonomski rast. Ne mogu govoriti o brojkama, ali očekujem napredak, mada skroman.
Svjetska banka jeste mnogo uložila. Koliko su se te investicije isplatile?
- Tokom posjeta malim i srednjim preduzećima vidjela sam da su ona potencijal za zapošljavanje mladih ljudi. Sveukupno, dakle, imamo dobre lekcije iz BiH, mada je bilo i neuspjeha.
Šta su neuspjesi koje ste imali?
- Dvije su oblasti u koje u tom kontekstu mogu uprijeti prstom, brzina provedbe reformi i izgradnja političke volje da se duboke strukturalne reforme provedu. Bilo je situacija kada su se odluke vrlo sporo donosile. A imamo svakodnevno susrete s kompleksnim strukturama, od kojih su neke još iz vremena nekadašnje Jugoslavije.
Ti ostaci nekadašnjih vremena čine da BiH nije dovoljno spremna za izazove današnjice. To nije neuspjeh WB-a, već je opterećenje za vas. Niste dovoljno spremni za otvorena tržišta, globalne , izazove, vaša radna snaga nj| je fleksibilna koliko bi trebala biti. A morate biti kako bi BiH rasla kako zaslužuje i kako bi brzo bila otvarana nova radna mjesta. Te reforme još se nisu desile, a moraju.
Zašto moraju ?
- Pogledajte oko sebe. Kod vas je stopa nezaposlenosti i dalje tvrdoglavo visoka, posebno među mladom populacijom. Ekonomske aktivnosti postoje i puno je u neformalnom sektoru. Nije loše ni to, ali se te aktivnosti moraju formalizirati kako bi se stvorilo više prilika za zapošljavanje i napredak mlade generacije. Budući da to nije razvijeno, mnogo mladih napušta zemlju i odlazi u inozemstvo.
Očekuje se formiranje vlada u BiH. Šta su Vaša očekivanja od njih?
- Imala sam pozitivan sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Imam osjećaj nekog optimizma, da će se vlade brzo formirati. Svi političari rekli su mi da se naprijed može ići samo kroz duboke ekonomske reforme - kazala je šefica Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elizabet Goldstein u intervjuu za "Dnevni avaz".