Vijesti
Društvo i ekonomija
Sarajevo
Predstavnici MMF-a i federalni dužnosnici razgovaraju o novom stand-by aranžmanu
08.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Predstavnici MMF-a i federalni dužnosnici razgovaraju o novom stand-by aranžmanu
Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sastat će se danas u Sarajevu s federalnim premijerom i ministrom finansija radi pitanja u okviru osmog kvartalnog pregleda po IV stand-by aranžmanu koji Bosna i Hercegovina ima potpisanog s MMF-om - potvrđeno je Agenciji Fena iz Federalnog ministarstva finansija.
Od zaključivanja redovnog kvartalnog pregleda zavisi doznačavanje nove kreditne tranše iz tog aranžmana.
MMF-ovi dužnosnici Ron van Rooden, šef misije za BiH, te rezidentni predstavnik Ruben Atoyan u petak su istim povodom razgovarali u Banjoj Luci s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović. Sastanku je prisustvovao i entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija.
Bilo je riječi o aktivnostima na izradi dokumenata Ekonomska politika i budžet za 2015. godinu da bi nova Vlada RS-a odmah po formiranju mogla da se uključi u predlaganje i usvajanje ovih dokumenata.
Što se tiče budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015., aktuelna Federalna vlada odobrila ga je 29. oktobra i proslijedila u parlamentarnu proceduru.
Budžet je predložen u iznosu od 2.345.247.169 KM, što je 130,3 miliona KM ili 5,3 posto manje u odnosu na ovogodišnji budžet.
O budžetu konačnu riječ daje Federalni parlament, na šta u sadašnjim okolnostima još treba sačekati jer Dom naroda nije konstituiran u novom sazivu nakon općih izbora.
Predstavnički dom je konstituiran početkom ove sedmice.