Vijesti
Svijet
Amnesty International
Izraelska vojska je počinila ratne zločine
09.12.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Izraelska vojska je počinila ratne zločine
Izraelska vojska je ovog ljeta počinila ratne zločine tokom operacije "Zaštitni zid" zbog kojih se mora provesti istraga, ocijenio je u utorak Amnesty International.
Uništavanje četiri zgrade od nekoliko spratova u četiri posljednja dana operacije predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava, saopćila je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava.
Svi elementi kojima raspolažemo pokazuju da su ova velika uništavanja izvedena namjerno i bez vojne opravdanosti - izjavio je Philip Luther, direktor Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku, prenosi agencija AFP.
Činjenice i izjave izraelskih vojnika u to vrijeme ukazuju na to da su napadi bili "kolektivno kažnjavanje stanovnika Gaze", s ciljem uništavanja njihove imovine, precizirao je Luther.
U sukobima je bilo oko 2.200 ubijenih Palestinaca, pretežno civila, prema palestinskim izvorima. Na izraelskoj strani je ubijeno 67 vojnika i šest civila.
Ratni zločini se moraju ispitati na neovisan i nepristran način a odgovornima treba da se sudi u okviru pravednog suđenja - kazao je on.
Izraelske vlasti nisu odmah reagirale na ove optužbe.