Vijesti
Društvo i ekonomija
Nikšić/Rooden
Odlična saradnja između MMF-a i Vlade FBiH uprkos teškim uvjetima
09.12.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Odlična saradnja između MMF-a i Vlade FBiH uprkos teškim uvjetima
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina primili su danas izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa šefom Misije za BiH Ronom van Roodenom.
U središtu razgovora, vođenog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, bila su pitanja koja se odnose na osmi kvartalni pregled po IV stand-by aranžmanu koji je BiH potpisala s MMF-om, a od kojeg ovisi doznačavanje nove kreditne tranše.
Ron van Rooden istaknuo je odličnu saradnju ostvarenu između MMF-a i Vlade FBiH koja je u teškim uvjetima, dodatno opterećena ovogodišnjim poplavama, uspjela održati kontrolu nad budzetskim sredstvima.
Šef Misije MMF-a izrazio je i zadovoljstvo što je u FBiH donosen čitav niz zakona koji pozitivno utiču na poslovno okruženje, te što je, kroz Rebalans budžeta za 2014. godinu, dodatno smanjena javna potrošnja.
Prema riječima federalnog premijera, Vlada FBiH je od prvog dana opredijeljena na izvršavanje pruzetih obveza.
"Dok god smo na ovoj poziciji održavat ćemo fiskalnu disciplinu i odgovornost" - kazao je Nikšić.
Ministar Krajina kazao je da realiziranje Budžeta FBiH za 2014. godinu teče unutar zadanih okvira.
On je istaknuo i da je Nacrt proračuna FBiH za 2015. godinu manji 5,3 posto u odnosu na ovogodišnji i da ga je Federalna vlada uputila u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Razgovori s dužnosnicima RS-a
MMF-ovi dužnosnici Ron van Rooden, šef misije za BiH, te rezidentni predstavnik Ruben Atoyan u petak su istim povodom razgovarali u Banjoj Luci s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović. Sastanku je prisustvovao i entitetski ministar finansija Zoran Tegeltija.
Bilo je riječi o aktivnostima na izradi dokumenata Ekonomska politika i budžet za 2015. godinu da bi nova Vlada RS-a odmah po formiranju mogla da se uključi u predlaganje i usvajanje ovih dokumenata.
Što se tiče budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2015., aktuelna Federalna vlada odobrila ga je 29. oktobra i proslijedila u parlamentarnu proceduru.
Budžet je predložen u iznosu od 2.345.247.169 KM, što je 130,3 miliona KM ili 5,3 posto manje u odnosu na ovogodišnji budžet.
O budžetu konačnu riječ daje Federalni parlament, na šta u sadašnjim okolnostima još treba sačekati jer Dom naroda nije konstituiran u novom sazivu nakon općih izbora.
Predstavnički dom je konstituiran početkom ove sedmice.