Vijesti
Politika
Narodna skupština RS danas bira delegate da Dom naroda PS BiH i Vijeće naroda RS
10.12.2014. 12:00
Izvor: Moje VIjesti
Narodna skupština RS danas bira delegate da Dom naroda PS BiH i Vijeće naroda RS
U Banjoj Luci danas će biti održana prva posebna sjednica Narodne skupštine boanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na kojoj bi trebali biti izabrani delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS, generalni sekretar parlamenta i članovi 22 skupštinska radna tijela u novom sazivu.

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je pet kandidatskih listi za Dom naroda državnog parlamenta prema kojima bi srpske delegate trebale dati tri stranke (SNSD, DNS i SDS).

Delegati za Dom naroda biće izabrani glasovima svih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Kada je u pitanju Vijeće naroda RS, Centralna izborna komisija BiH ovjerila je ukupno 23 kandidatske liste na kojima se nalazi 78 kandidata. Delegati iz reda srpskog naroda biće izabrani glasovima svih srpskih poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Što se tiče delegata hrvatskog i bošnjačkog naroda te predstavnika ostalih, zbog nedostatka dovoljnog broja poslanika iz tih naroda u Narodnoj skupštini, o njihovom izboru će odlučivati uz hrvatske i bošnjačke poslanike i elektori izabrani od strane odbornika iz lokalnih zajednica u RS-u.

Vijeće naroda RS, podsjećamo, broji 28 delegata, po osam iz reda tri konstitutivna naroda i četiri predstavnika iz reda ostalih.

Na sjednici, zbog nedostatka političkog konsenzusa neće biti izabrani potpredsjednici Narodne skupštine RS. Kako iz odredaba Ustava RS o pravu konstitutivnih naroda slijedi i obaveza da budu zastupljeni u najvišim organima zakonodavne vlasti RS, predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović izrazio je očekivanje da će proces izbora potpredsjednika biti okončan do konca ove godine.