Vijesti
Društvo i ekonomija
Pojeftinjenje goriva s negativnim efektima u BiH
23.12.2014. 12:00
Izvor: Moje VIjesti
Pojeftinjenje goriva s negativnim efektima u BiH
Dramatičan pad cijena nafte na svjetskom tržištu od 40 posto, vještački izazvan kao posljedica odmjeravanja snaga Zapada i Rusije preko cijena nafte, na kratak rok će imati povoljan učinak na troškove građana i privrede i u BiH, ali se veća pojeftinjenja robe čija proizvodnja zahtijeva velike troškove energije, poput prehrambenih proizvoda, mogu očekivati tek naredne godine.

Ovako ekonomski stručnjak Damir Miljević ocjenjuje trend velikog pada cijena nafte u svijetu, kojeg on ocjenjuje kao situaciju daleko od normalne.

-'Ako bi se taj trend nastavio naredne godine, možemo očekivati pojeftinjenja one robe u čiju je cijenu uračunat transport ili u slučaju prehrambene proizvodnje. Međutim, teško je prognozirati do kada će taj trend trajati' ističe Miljević.

No, pad cijena imat će negativne efekte, smatra Miljević, i to u smislu pada prihoda, a najviše će trpjeti prihodi od PDV-a, koji se obračunavaju u procentima u odnosu na cijenu proizvoda.

'Akcize i drugi nameti su fiksni i prihod od njihovog ubiranja neće se smanjiti, ali hoće od PDV-a, što će za posljedicu imati još teže punjenje budžeta, koji su ionako u deficitu. Po toj osnovi vlasti u BiH ionako nemaju ideju kako da poboljšaju njihovo punjenje. Najvjerovatnije da će vlasti spas potražiti u dodatnom zaduživanju i to na međunarodnom tržištu, a to znači opet dodatne aranžmane s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom. To će dovesti do daljnjih uslovljavanja. Vjerovatno će zakoni o radu doći na metu, a oni su, ionako, osma rupa na svirali kada su stvarni uzroci u pitanju. Niko nije postavio pitanje izmjene Zakona o državnim službenicima, naprimjer', kaže Miljević.

Na pitanje hoće li doći do pada inflacije zbog ovakve situacije s cijenama nafte, Miljević kaže kako BiH praktično i nema inflacije, već da smo, zapravo, u deflaciji, u kojoj cijene padaju, dodavši da je najbolje stanje male inflacije koje onda pogoduje poslovnoj klimi i privrednom rastu.