Vijesti
Društvo i ekonomija
Cijene nafte najviše pale u BiH i Srbiji
Vozači mogu uštedjeti i do 15 eura po rezervoaru
24.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Vozači mogu uštedjeti i do 15 eura po rezervoaru
Cijena barela nafte na svjetskom tržištu dostigla je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina što se direktno odrazilo i na cijene nafte i u zemljama regiona Balkana, što je opet najviše obradovalo obične građane koji grcaju u svakodnevnim ekonomskim i socijalnim problemima.
Cijene nafte najviše su prijale budžetima građana Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje je zabilježen najveći pad cijena.
Tako će, kako napominju zvanične institucije, u Federaciji Bosne i Hercegovine za samo nekoliko dana cijena "crne krvi" po litru pasti ispod dvije KM, na što se čekalo nekoliko godina.
- Cijene padaju ispod dvije KM -
Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, je izjavila da će cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine od 25. decembra pasti ispod dvije KM, odnosno 1,02 eura, pa čak do 1,95 KM, ili 0,99 eura.
"Prema podacima koje trenutno imamo, trend pada cijena goriva kod nas će se nastaviti i u narednom periodu. Već od 25. decembra ćemo imati novo sniženje za sve vrste goriva, tako da će, u prosjeku, cijena goriva iznositi od 1,95 do 2 KM", kazala je Crnalić.
Inače, prema najnovijim podacima BIHAMK-a, koji redovno ažurira podatke o cijenama nafte i naftnih derivata u BiH ali i u drugim zemljama u Evropi i svijetu, na tržištu Bosne i Hercegovine cijena benzina 95 iznosi 2 KM, odnosno 1,02 eura, koliko iznosi i litar dizela.
Ekonomski stručnjaci smatraju da bi pad cijena nafte, koji je zabilježen tokom prethodnih nekoliko sedmica, mogao u pozitivnom smislu utjecati i na potrošnju i životni standard građana BiH.
Tako Crnalić ističe kako bi se pad cijena goriva vrlo pozitivno mogao odraziti i na "budžet građana u zemlji" ali i na ekonomiju cijele zemlje.
"Znamo da je kod nas tokom prethodnih mjesec dana cijena goriva pala za nekih 30 do 40 feninga u odnosu na prijašnje cijene. To bi se trebalo pozitivno odraziti na svačiji budžet, ali i na budžet običnih građana koji će manje novca izdvajati za gorivo", kazala je Crnalić.
Inače, prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra ove godine iznosila je oko 2,30 do 2,45 KM, ili 1,17 odnosno 1,25 eura. Prema tome, cijene nafte su u BiH za samo mjesec dana zabilježile pad od 30 do 45 feninga, odnosno 0,15 do 0,23 eura. Nakon pojeftinjenja tokom prethodnih nekoliko sedmica, vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti oko 15 eura.
- Trendove diktira svjetsko tržište -
Ipak, stručnjaci ne mogu ponuditi tačan odgovor na pitanje da li će trend pada cijena biti nastavljen i narednih mjeseci i da li će se cijene nafte zadržati na već postojećem nivou. Većina je složna da skoro sve ovisi o dešavanjima u svijetu i na svjetskom naftnom tržištu koje je posljednjih mjeseci postalo vrlo nepredvidivo.
U tom kontekstu, Crnalić naglašava kako će se cijene nafte na tržištu BiH kretati zavisno od cijena nafte na svjetskom tržištu koje, kako kaže, vrtooglavo padaju tokom nekoliko prethodnih sedmica.
"Mi ne možemo sada predviđati kretanje cijena, ali možemo reći da će se cijene nastaviti i dalje snižavati. Cijene nafte kod nas će sigurno i dalje diktirati sjetsko tržište. Ali ono što u ovom momentu možemo kazati je da cijena nafte konstantno pada", napomenula je uposlenica Ministarstva trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.
Inače, cijena sirove nafte 23. decembra na svjetskom tržištu iznosi 55 američkih dolara što je značajno niže u odnosu na prethodni period.
- U Srbiji cijene benzina za mjesec dana niže za oko 0,10 eura
Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, u toj zemlji je za posljednjih mjesec dana, prosječna cijena benzina na većini pumpi niža za 11,9 dinara, ili 0,09 eura, dizela 7,8, ili 0,06, i autogasa za 6,6 dinara, odnosno 0,05 eura po litru. Međutim od Nove godine slijedi poskupljenje od 5 dinara, odnosno 0,04 eura, zbog rasta cijena akciza.
Od početka decembra Naftna industrija Srbije (NIS) po sedmi put je snizila cijene goriva, a ako se posmatra period od 1. novembra, cijene benzina na NIS-ovim pumpama niže su za 16 dinara, ili 0,13 eura, a dizela za 10 dinara, odnosno 0,08 eura po litru.
Trenutno, na NIS-ovoj pumpi za litar Evro premijum BMB 95 potrebno je izdvojiti 131,95 dinara, ili 1,09 eura, za Evro BMB 98 143,9, ili 1,19 eura, za Premijum Evro disel 148,40, odnosno 1,2 eura, te za Evro dizel 143,40 dinara, ili 1,18 eura.
Od ostalih zemalja regiona, cijene goriva u Crnoj Gori od srijede prošle sdmice su smanjene od pet do sedam centi.
Konstantan pad cijena nafte na svjetskoj berzi, uslovio je i smanjenje cijena naftnih derivata u Crnoj Gori. Tako će litar eurosupera BMB 98 koštati 1,18 eura, dok je za sedam eurocenti pojeftinio i litar eurosupera BMB 95 i iznosi 1,15 eura. Litar eurodizela košta 1,08 eura, što je šest centi manje u odnosu na prošli obračun cijena.
Cijene goriva u Crnoj Gori dugo su bile najviše u regionu. S obzirom na to da je trenutna cijena BMB 95 1,15 eura, posljednji put su slične cijene zabilježene u martu 2010. godine.
Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović, u izjavi za AA kaže da je jedan od ključnih razloga za smanjenje cijena goriva drastičan pad cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima, koje su na rekordno niskom nivou od sredine 2009. godine.
"Ovaj iznos nalazi se u formuli po kojoj se obračunavaju cijene goriva na crnogorskom tržištu, iako ova kretanja nisu uvijek dominantno učestvovala u promjeni cijene. Budući da cijena nafte ima tendenciju daljeg snižavanja i da je riječ o najoštrijem padu od izbijanja ekonomske krize do danas, cijene goriva mogle bi se sniziti i nakon nekog od narednih obračuna", kaže Nives Radović koja vjeruje da bi novo smanjenje cijena goriva moglo uslijediti poslije Nove godine.
"S obzirom na to da se definisane cijene objavljuju svakog drugog ponedjeljka, te da će to idućeg puta biti učinjeno 29. decembra, uzevši u obzir rastuću tražnju za energentima tokom novogodišnjih praznika, naredno smanjenje moglo bi se očekivati tek sredinom januara, u slučaju da na svjetskom tržištu ne dođe do većih pomjeranja i dabude zadržan postojeći trend. U tom slučaju moglo bi se očekivati i pojeftinjenje onih roba i usluga u čijoj cijeni stavka troškova prevoza ima veliki udio”, smatra Radović.
- Pad ispod psihološke granice -
Slično kao u Crnoj Gori, i cijene goriva u Hrvatskoj i dalje konstantno padaju, a prvi put nakon četiri godine Eurosuper 95 na Ininim crpkama je pao ispod psihološke granice od devet kuna, ili 1,17 eura.
Tako je jučer cijena najprodavanijeg benzina Eurosuper 95 pala u odnosu na prethodne dane za 31 lipu i iznosi 8,90 kuna, odnosno 1,16 eura. Cijena dizela BS je 8,47 kuna, ili 1,1 eura, dizel BS Class je 10 lipa skuplji po litri, a najskuplji na Ininim benzinskim crpkama je Eurosuper 98 i cijena mu je 9,11 kuna, odnosno 1,18 eura.
Nakon pojeftinjenja u protekla dva mjeseca, vozači automobila u Hrvatskoj na punom rezervoaru moći će uštedjeti oko 10 eura. Ako se cijena usporedi sa onom od ljeta, razlika je još i veća i doseže do 15 eura.
U Albaniji je, također, od početka decembra 2014. godine zabilježen pad cijena nafte. Tako je u prvoj sedmici decembra litar dizela iznosio 177 leka, odnosno 1,26 eura. Već naredne sedmice, odnosno do 15. decembra, litra dizela je koštao 172 leka, ili 1,23 eura. Cijena nafte nastavila je da pada i narednih dana tako da je već 22. decembra cijena benzina po litru iznosila 167 leka, odnosno 1,19 eura.
Prema posljednjim zvaničnim podacima za Makedoniju, cijena Benzina 95 iznosi 65,50 MKD, ili 1,06 eura, Benzina 98/100 67,00 MKD, odnosno 1,09 eura i cijena dizela po litru 56,00 MKD, ili 0,91 eura.
S druge strane, u Evropi, najskuplje gorivo plaćaju građani Norveške, koji za litar eurosupera 95 moraju izdvojiti 1,7 eura, dok eurosuper 98 košta 1,78 eura, a eurodizel 1,57 eura. Najjeftinije gorivo imaju građani Rusije, gdje litar eurosupera 95 košta 55 centi, a eurodizela 53 centa.