Vijesti
Politika
Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH: Popuna Kluba srpskog naroda tek u trećem krugu
06.01.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH: Popuna Kluba srpskog naroda tek u trećem krugu
Nakon što budu utvrđeni rezultati izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH i iz Kantona Sarajevo to zakonodavno tijelo će ostati nepopunjeno s obzirom da će iz svih deset kantona u tom bh. entitetu biti izabrano 47 od ukupno 58 delegata.

Izbor delegata još nije okončan u Kantonu Sarajevo u prvom krugu.

Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj hitnoj korespodentnoj sjednici donijela zaključak kojim obavještava i nalaže Skupštini Kantona Sarajevo da do 12. januara izabere delegate u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH.

Naime, Centralna izborna komisija BiH u skladu sa odredbama iz člana 2.9 tačka 11 Izbornog zakona BiH ima obavezu da obavjesti izbornu komisiju ili birački odbor ili bilo koje drugo tijelo nadležno za provođenje izbora da ne postupa u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ili da ih krši, i nadležnom organu nalaže poduzimanje odgovarajućih mjera.

Skupština Kantona Sarajevo zakazana je za danas na kojoj bi se trebali izabrati delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH. Od ukupno 11 koliko se bira iz Kantona Sarajevo bit će ih moguće izabrati osam.

Inače, ukupno će biti u prvom krugu izabrano 11 od 17 delegata u Klubu srpskog naroda, po 16 u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te četiri od sedam delegata iz reda ostalih.

U skladu s tim Centralna izborna komisija (CIK) BiH će morati pristupiti drugom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Drugi krug podrazumijeva da CIK BiH preraspodjelom mandata izvrši izbor nedostajućih delegata iz određenog konstitutivnog naroda i ostalih u kantonima u kojim taj izbor nije bilo moguće izvršiti u prvom krugu koji je u toku.

Na taj način bit će izabrano tri nedostajuća delegata iz reda ostalih u kantonima u kojima ima zastupnika koji su se tako izjasnili i dobili potvrdu ovjere CIK-a BiH na kandidacijskim listama. U drugom krugu bit će moguće izabrati i samo dva delegata iz srpskog naroda i to iz Kantona 10 (Livanjskog) gdje imaju jedino predstavnici srpskog naroda koji su dobili potvrdu ovjere CIK-a BiH.

Za tri kandidata odbijena je ovjera kandidacijskih listi da budu izabrani u ime srpskog naroda. Naime, Centralna izborna komisija BiH je donijela tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Kantona Sarajevo jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. godine ili lokalnim izborima 2012. godine imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

U drugom krugu bit će izabran i po jedan nedostajući predstavnik bošnjačkog i hrvatskog naroda čime će biti kompletirana ova dva kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Istovremeno bit će nužno izvršiti i treći krug, s obzirom da u Klub srpskog naroda neće biti moguće izabrati čak četiri od 17 delegata Srba, jer među izabranim kandidatima u skupštinama kantona u FBiH nema dovoljan broj zastupnika iz tog naroda.

Tako izabrani predstavnici bit će samo delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali ne i u skupštinama kantona iz područja iz kojih dolaze.

Naime, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine do kojeg su kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH trebale okončati proceduru izbora delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. decembra, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti.

A, od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti - predsjednik i potpredsjednici koji treba da predloži mandatara za sastav nove entitetske vlade.