Vijesti
Politika
Nemam ništa protiv trećeg entiteta, ali RS neće praviti teritorijalni ustupak
14.01.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Nemam ništa protiv trećeg entiteta, ali RS neće praviti teritorijalni ustupak
Komentarišući izjave novoizabrane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o tome da je potreban treći entitet u BiH, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da ta tema njemu nije nova, da nema ništa protiv toga, ali da RS neće napraviti nijedan teritorijalni ustupak po tom pitanju, javlja dopisnik Anadolu Agency.

"Meni to nije nepoznata tema, niti je ona odskora. Mi smo se po tom pitanju izjasnili i rekli da nemamo ništa protiv, ali naravno ta teritorijalna reorganizacija može da se dešava u Federaciji, ne može da zadire u RS", rekao je Dodik.

Navodeći da smatra da je to stavljano kao tabu tema u BiH zato što se prisustvo međunarodnog faktora "ogledalo, između ostalog, i na taj način što su oni uvažavali i hteli da uvaže zahteve Bošnjaka", Dodik je kazao:

"Ja inače mislim da ako bi se Federacija transformisala u dva entiteta, po kojem bi jedan bio dominantno bošnjački, drugi dominantno hrvatski, a naravno u suštini multietnički kakva je i Republika Srpska, da bi to doprinelo snažnoj stabilnosti BiH, a ne destabilizaciji."

On je dodao da ukoliko se dođe do dogovora u Federaciji da to urade na način koji je objasnio, Dodik je istakao: "Ja nemam ništa protiv, ali RS nema nameru nijednu nadležnost da preda, ni bilo koji teritorijalni ustupak da pravi u tom pogledu."

Navodeći da do sada BiH nije donijela sama nijednu odluku te da faktor nestabilnosti ove države potiče od uplitanja međunarodnog faktora, Dodik je rekao da smatra da ukoliko svi zajedno u BiH ne sjednu i ne dogovore koncezus o državnim pitanjima "od te zemlje nema ništa".

18:00 - BiH je 'prvak svijeta' po tome koliko je poslala džihadista u Siriju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik saglasili su se danas da je stabilnost u regiji od suštinskog značaja za napredak.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je potrebno da se ta stabilnost očuva zajedničkim snagama.

"Srbija i Republika Srpska nikoga neće provocirati. Srbija čak neće ni odgovarati na prvokacije zato što želi najbolje moguće odnose u regiji", istakao je Vučić.

On je naveo da su zemlje regije dovoljno male i da samo zajedno mogu da dođu do ozbiljnijih rezultata u ekonomijama.

Vučić je naveo i da probleme u BiH treba rješavati u dogovoru sva tri naroda. Dodik je rekao da je RS "previše dala BiH, a ništa nije dobila" i da se "više ne osjeća komforno u tome".

"Mi smo zaustavljeni na putu evropskih integracija zahvaljujući nesređenim odnosima u Federaciji BiH i imamo ogromu finansijsku i političku štetu. RS ima nameru da očuva i brani svoj integritet i da se bori za što veći stepen samostalnosti", istakao je on.

Kako je rekao, RS je posvećena i zagledana u Srbiju i nema nikakvu korist od BiH.

"Mi želimo stabilnost, ali dejtonska BiH je osporila dejtonsku BiH. Za nas je važno da Srbija bude moćna i jaka", kazao je Dodik ocijenivši da uz takvu Srbiju RS može da ima budućnost.

Dodik je rekao i da je Bosna i Hercegovina "prvak svijeta" po tome koliko je poslala džihadista u Siriju.

On je rekao da i pored toga što djeluje da su u posljednje vrijeme svi teroristi koji su izvršili terorističke napade u regiji ili svijetu muslimani, ipak nisu svi muslimani teroristi.

"Ja poručujem da nisu svi muslimani teroristi i ne treba praviti antimuslimansku atmosferu. Ali, pozivamo sve muslimane, Bošnjake koji rade u službama da se zajedno sa nama, i mi zajedno sa njima, obračunamo sa svakim ko nosi opasnost za globalnu stabilnost", rekao je Dodik.