Vijesti
Politika
Denis Zvizdić
Namjerno opstruiranje izbora izvršne vlasti ne ide u prilog bilo kojoj političkoj partiji
20.01.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Namjerno opstruiranje izbora izvršne vlasti ne ide u prilog bilo kojoj političkoj partiji
Bilo kakve opstrukcije ili namjerno odugovlačenje izbora izvršne vlasti na svim nivoima ne idu u prilog bilo kojoj političkoj partiji, kazao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Denis Zvizdić, kandidat za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara.
Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina zaista ima izvrsne prirodne resurse - od nezagađenog zemljišta i kvalitetnih pašnjaka do šuma koje pokrivaju oko 50 posto površine države, rijeka, rudnika, mineralnih sirovina.
''Raspolažemo nekim od najkvalitetnijih vrsta drveta i nalazimo se na osmom mjestu po hidropotencijalu u Evropi, posjedujemo velike potencijale za iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora, posebno biomase, geotermalne energije, vjetroenergije i solarne energije. Osim toga, BiH raspolaže značajnim rezervama raznih vrsta ugljena, što otvara velike mogućnosti ulaganja u nove rudnike i proširenje sadašnjih ili izgradnju novih termoelektrana. Generalno, Bosna i Hercegovina može i treba biti regionalni lider u oblasti proizvodnje energije'' - kazao je Zvizdić.
Smatra da ne treba zanemariti i vrlo prepoznatljivu tradiciju u oblasti industrijske i poljoprivredne proizvodnje, kao ni respektabilne turističke potencijale i raznolik i očuvan okoliš koji, sa potrebnim ulaganjima u baznu infrastrukturu, mogu predstavljati izvanrednu osnovu za dalji ekonomski razvoj BiH.
''Ključ našeg razvoja treba biti u oblastima u kojima postoji značajna sirovinska baza koja nam omogućava da se unutar pojedinih sektora i industrija (kao što je npr. industrija namještaja, metalopreradivačka industrija, prehrambena industrija) i(li) proizvodnje energije razvijamo u pravcu veće finalizacije proizvoda To bi značilo dinamiziranje ekonomskog rasta i razvoja zasnovanog na poticanju izvoza i povećanoj konkurentnosti bosanskohercegovačke privrede, koja bi bila usmjerena ka većem zapošljavanju, a tobi neminovno vodilo povećanju standarda i kvalitete života svih naših građana'' - smatra Zvizdić.
Odgovarajući na pitanje koliko se njegova teza da budući članovi državne Vlade u nju moraju unijeti novu energiju i svježe ideje može poklopiti sa najavom zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića o tome da će se prilikom kandidovanja imena iz SDA za najviše izvršne funkcije u državi voditi računa o regionalnoj zastupljenosti kadrova stranke, što dosad nije bio slučaj, kazao je kako ne postoji nikakva kolizija između njegove izjave i najave Izetbegovića.
''Naprotiv, mislim da su u potpunosti kompatibilne. Kantonalni i regionalni odbori SDA mogu ponuditi jako kvalitetne kadrove, koji posjeduju tražena znanja i potrebne vještine za uspješno, odgovorno i inovativno obavljanje poslova na nivou BiH, Federacije i kantona. Očekujem ne samo od SDA nego i od svih koalicionih partnera da iz mnoštva dobrih budu odabrani najbolji kadrovi, koji će stručno i ustrajno voditi ministarstva i institucije koje im budu povjerene.
Upravo će ti izabrani dužnosnici imati izuzetno važan zadatak - da vrate poljuljano povjerenje u institucije sistema i da na političku, društvenu i ekonomsku scenu vrate potrebnu stručnost, pravičnost, optimizam i entuzijazam. U budućnosti, rad za opće dobro baziran na vladavini prava treba, po mojem mišljenju, biti ključni kriterij ocjenjivanja svakog premijera, ministra, direktora ili bilo kojeg drugog dužnosnika'' - kazao je Zvizdić.