Vijesti
Društvo i ekonomija
U općini Novi Grad za dvije godine otvoreno blizu 1000 radnih mjesta
21.01.2015. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
U općini Novi Grad za dvije godine otvoreno blizu 1000 radnih mjesta
Sarajevska općina Novi Grad privrednicima je osigurala najpovoljnije finansijske linije u Bosni i Hercegovini, što je u općini kojom upravlja jedan od najmlađih načelnika u zemlji Semir Efendić, dovelo do skoro 1.000 novih radnih mjesta u samo dvije godine, piše bh. novinska agencija Patria.

- Već dvije godine provodimo mjere pružanja podrške privredi s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Novog Grada, prenosi NAP.

- U tom periodu intenzivno se radilo na uspostavi komunikacije i saradnje sa privrednicima sa područja općine, i upravo ta komunikacija je bila osnova za kreiranje mjera kojima je ova općina osigurala privrednicima koji posluju na njenom području najpovoljnije finansijske linije u Bosni i Hercegovini sa profitnom maržom od 1,99 posto. Osim toga, Općina je finansirala zapošljavanje pripravnika, prekvalifikacije za deficitarna zanimanja, radila na promociji privrede, ulagala u poslovnu infrastrukturu, te radila intezivno i sistemski na poboljšanju općih uslova poslovanja.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo navode kako je, zahvaljujućim velikim naporima, uz činjenicu da je Općina Novi Grad Sarajevo najmnogoljudnija općina u Bosni i Hercegovini, i kao takva najatraktivnije i najveće lokalno tržište, došlo do pozitivnih privrednim trendovima, što se odrazilo i na smanjenje broja nezaposlenih osoba na području općine.

- Prema podacima agencija za statistiku, u ukupnom rastu zaposlenosti u Federaciji BiH, Općina Novi Grad Sarajevo učestvuje sa osam posto, a ova Općina je zabilježila pozitivan učinak u ukupnom trendu rasta od 18 posto u odnosu na Federacju BiH (kreiranju novih radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti).

Nastavak provođenja mjera podrške privredi i zapošljavanju, planiran je i u ovoj godini, stoji u saopćenju za Općine, prenosi NAP.