Vijesti
Društvo i ekonomija
Predsjednik Udruženja naftaša kritizira
Cijene nafte su pale, zašto nisu niže cijene namirnica
23.01.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Cijene nafte su pale, zašto nisu niže cijene namirnica
Predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata Milenko Bošković kritizirao je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria to što pad cijene nafte na tržištu Bosne i Hercegovine ne prati pad i životnih namirnica u zemlji, jer su visoke cijene osnovnih životnih namirnica trgovci ranije pravdali visokim cijenama nafte.
Bošković je rekao da je u odnosu na prošlu godinu u BiH zabilježen pad cijena nafte po litru i do 30 posto, što je, rekao je, veoma značajan pad, no, nažalost, to nije rezultiralo i padom cijena životnih namirnica u BiH.
- Ako smo socijano osjetljivo društvo, a govorimo da jesmo, vlasti bi morale reagirati i tražiti smanjenje ostalih cijena u zemlji – upozorava Bošković.
Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u konstantnom je padu. Barel nafte na svjetskom tržištu danas je spao na oko 48 dolara. Pad cijena prate i benzinske pumpe u BiH, i one trenutno idu prema 1.80 KM po litru.
Bošković kažeda niko ne može prognozirati do kojeg nivao će cijene na benzinskim pumpama u BiH padati, i koliko će se ovakvo stanje zadržati.
Cijene goriva u BiH, objašnjava Bošković, ne zavise samo od cijena na svjetskoj berzi, već i od stanja u regionu, ali i nekoliko drugih faktora.
Prema njegovim informacijama, od narednog utorka cijena nafte na berzi će rasti, ali to opet ne mora značiti da će poskupjeti i gorivo na pumpama u BiH.
Bošković kaže da građani treba da znaju da je litra goriva u BiH opterećena sa oko 1 KM carinom, PDV-om, izdvajanjem za ceste, cijenom prevoza i sl. Čak da BiH naftu neko dadne i džaba, ulaskom u zemlju ona dobiva startnu cijenu ispod koje ne može mnogo ići, piše NAP.