Vijesti
Politika
Lidija Bradara
Sjednice oba Doma Parlamenta FBiH najvjerovatnije u petak
04.02.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Sjednice oba Doma Parlamenta FBiH najvjerovatnije u petak
Sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koje su bile najavljene za sutra u Sarajevu, najvjerovatnije će biti održane u petak, kazala je za Fenu Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda.
Taj Domtrebalo bi da potvrdi kandidatsku listu za predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije BiH.
Lista će, po Bradarinim riječima, vjerovatno danas biti kompletirana i upućena Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja treba da se odredi u roku od 24 sata.
Kao kandidat za predsjednika Federacije BiH spominje se Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH, za jednu od dvoje potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije, a za drugog potpredsjednika, iz reda srpskog naroda, Milan Dunović iz Demokratske fronte.
Očekuje se da Predstavnički dom potvrdi odluke o privremenom finansiranju vanbudžetskih korisnika (Federalnog zavoda PIO, Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zdravstveno osiguranje/reosiguranje) za prva tri mjeseca ove godine, koje je već potvrdio Dom naroda.
Zakon o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije, čiju primjenu treba prolongirati adekvatnim izmjenama njegovog teksta, bit će, prema najavama, na dnevnom redu naredne redovne sjednice Predstavničkog doma.