Vijesti
Politika
Ministar vanjskih poslova BiH
Zlatko Lagumdžija na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji: BiH zaslužuje novu šansu
08.02.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Zlatko Lagumdžija na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji: BiH zaslužuje novu šansu
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija učestvovao je na 51. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (Münchner Sicherheitskonferenz – MSC 2015) koja se od 6. do 8. februara održava u Minhenu, na poziv predsjedavajućeg MSC-a ambasadora Wolfganga Ischingera.
Centralna tema Konferencije je kolaps međunarodnog poretka kroz pogled na krizu u Ukrajini i njene moguće implikacije po evropsku sigurnost kao i na situaciju na Bliskom istoku. Pitanje izbjegličke krize u svijetu i borba protiv terorizma su također među glavnim temama konferencije.
Na konferenciji učestvuje dvadesetak šefova država i vlada, oko 60 ministara vanjskih poslova i odbrane, 30 čelnika velikih svjetskih kompanija kao i veliki broj parlamentarnih delegacija, čelnika međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i dr.
Između ostalih na konferenciji učestvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsjednik SAD-a Joseph Biden i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.
Lagumdžija je učestvovao u panel diskusiji o energetskoj sigurnosti koju je organizirala BMW fondacija Herbert Quandt u saradnji s Earth Security Group kao i na sastanku koji je organizirala Inicijativa za nuklearne prijetnje (The Nuclear Threat Initiative) na kojem je razgovarano o novoj inicijativi NTI-a čiji je cilj da pomogne razrješenje kriza koje su prijetnja evroatlantskoj sigurnosti i pomogne početak ponovne izgradnje povjerenja u regionu.
Tom prilikom s pokretačima inicijative - bivšim američkim senatorom Samom Nunnom, bivšim ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Igorom Ivanovom, predsjedavajućim MSC-a ambasadorom Wolfgangom Ischingerom i bivšim državnim sekretarom za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva Desmondom Browneom i drugim visokim vladinim dužnosnicima i stručnjacima razmijenio je ideje i preporuke za razvoj novog, svježeg pristupa uspostavi sigurnije i stabilnije forme sigurnosti u evroatlantskom regionu. Naglasio je da u tom svjetlu BiH zaslužuje novu šansu.
Na sastanku je izražen stav da razrješavanje trenutnih kriza i izgradnja nove arhitekture evroatlantske regionalne sigurnosti zahtjeva snažno političko liderstvo i novi način razmišljanja.
Lagumdžija je u Minhenu imao niz susreta s ministrima vanjskih poslova, među njima i s ministrima vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgeom Brendeom i s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžana Elmarom Mammadiarovom s kojima je razgovarao o situaciji u BiH i regionu.
Lagumdžija je sagovornike upoznao s trenutnom političkom situacijom u BiH tokom formiranja vlasti kao i aktivnostima na planu evropskih integracija naše zemlje, odnosno realizacije inicijative Evropske unije za pokretanje i ubrzanje evropskih integracija BiH.
Ocijenjeno je da inicijativa predstavlja i dobru priliku da se fokus aktivnosti u narednom periodu usmjeri na ekonomska pitanja, te još jednom ukazano na potrebu što skorijeg okončanja procesa formiranja vlasti i poduzimanja potrebnih reformi.
- BiH zaslužuje novu šansu - istakao je Lagumdžija.
Posebne bilateralne razgovore imao je s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom i bivšim državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright.
Lagumdžija je Albright upoznao s trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na tok evropskih i NATO integracija BiH. Sagovornici se zahvalio na stalnom interesovanju za događanja u BiH i naporima koje je uložila na uspostavljanju mira u našoj zemlji. Posebno je istaknuo značaj daljnje snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini.
Albright je ovom prilikom izrazila podršku i spremnost za angažovanje u daljnjim procesima jačanja institucionalnih kapaciteta u BiH i funkcionalnosti naše države na njenom evropskom i evroatlantskom putu.
Glavna tema razgovora Lagumdžije i generalnog sekretara Jaglanda bilo je predstojeće predsjedavanja BiH Vijećem Evrope (19. maj - 15. novembar 2015. godine).
Lagumdžija je naglasio da su tri glavna prioriteta bh. predsjedavanja Istanbulska konvencija o sprečavanju nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, Evropska kulturna konvencija s posebnim akcentom na evropski film, te susjedska politika VE.
Najavio je da će u okviru predsjedavanja BiH biti održane i tri konferencije na visokom nivou te pozvao generalnog sekretara Jaglanda da učestvuje u njihovom radu.
Lagumdžija je generalnom sekretaru VE i generalnom sekretaru OSCE-a predložio da BiH i Srbija kao predsjedavajuće ove dvije međunarodne organizacije u narednom periodu organiziraju zajedničke aktivnosti vezane za stabilnost i sigurnost u ovom dijelu svijeta.
O tome je razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem kako bi se pokrenule odgovarajući naredni koraci tokom predsjedavanja BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.