Vijesti
Društvo i ekonomija
Zoran Tegelti
Vlada RS-a predlaže uvođenje diferencirane stopa PDV-a
16.02.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Vlada RS-a predlaže uvođenje diferencirane stopa PDV-a
Odbor za reformu privrednog sistema Republike Srpske (RS) pripremio je danas radne verzije 11 zakona iz oblasti finansija, koji bi se u toku naredne sedmice trebali naći u radnoj verziji na sjednici Vlade RS.
Pripremljena su i dodatna dva zakona za koje nije nadležna Narodna skupština RS, a koji će biti upućeni Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje BiH.
Zakoni čiju će izmjenu na nivou BiH tražiti RS su izmjene i dopune Zakona o akcizama, čiji je cilj preusmjeriti sredstva u fodove zdravstvenog osiguranja te Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, a namjera je uvođenje diferencirane stope, gdje bi osnovne životne namirnice imale nižu stopu, a za ostalo bi se išlo na povećanje opće stope.
Ministar finansija Zoran Tegeltija, koji je koordinator grupe za suzbijanje sive ekonomije predstavio je zakone koji bi trebalo da se usvoje u RS-u, a radi se o zakonima o rokovima izmirenja novčanih obaveza, te o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, čiji je cilj smanjenje poreskog opterećenja na rad (redefiniranje stopa doprinosa tako da realnom sektoru ostaje 53 miliona koja mogu iskoristiti za povećanje zaposlenosti i nove investicije).
Tegeltija je nakon sjedice ovog odbora rekao novinarima da je pripremljen i zakon o porezu na nepokretnosti, izmjene Zakona o porezu na dohodak čiji je cilj sprečavanje skrivenih isplata, izbjegavanje poreske konkurencije u BiH, a podrazumijeva i ukidanje oporezivanja dividende, te da se redefiniraju poreska oslobađanja.
Pripremljen je i zakon o porezu na dobit, Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti, izmjena i dopune Zakona o investicionim fondovima, zakon o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, zakon o računovodstvu i reviziji RS, te zakon o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja.
Tegeltija nije mogao reći kada će ovi zakoni biti usvojeni u parlamentu, a očekivanja Vladi RS su da će prvi set zakona biti pred poslanicima krajem februara.