Vijesti
Društvo i ekonomija
VTK BiH
Odobrovoljiti domaće i motivisati strane investitore za ulaganja u BiH
17.03.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Odobrovoljiti domaće i motivisati strane investitore za ulaganja u BiH
U Sarajevu je započela konferencija pod nazivom "Utjecaj imidža BiH na privredni rast i razvoj društva", koja ima cilj da kroz diskusiju više od 120 učesnika ponudi platformu za kreiranje boljeg ambijenta u BiH kako bi došlo do poboljšanja socio-ekonomskog ambijenta.
Konferencija je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i njemačke nevladine organizacije Friedrich-Ebert-Stiftunga (FES), a prema riječima predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanje Vasića, BiH je potrebna politička i ekonomska stabilnost.
"Politika je proteklih godina imala puno problema i nije na zavidnom nivou. Stvarala se slika sukoba koja nije doprinijela poboljšanju midža. Nadu daje izjava Predsjedništva BiH da će se baviti temama koje će poboljšati stanje u BiH", kazao je Vasić dodajući kako se nada da će u budućnosti svi nivoi vlasti u zemlji biti u funkciji poboljšanja imidža BiH.
Vasić je kazao kako se konferencija održava u "pravom trenutku" zbog formiranja vlasti u BiH (Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH) te prijedloga visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini za otpočinjanje procedure stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.
Kako bi se popravio imidž BiH, potrebna je stabilnost u sudstvu kako bi se odobrovoljili domaći ulagači i motivisali strani investitori, kazao je Vasić.
"Vanjskotrgovinska komora je sprema preuzeti ulogu u narednom vremenu da bude spoj privrede i vlasti i da traži izmjene propisa i zakona, sve u cilju popravljanja imidža BiH da bi privukli strane investitore", zaključio je Vasić.
Govoreći o ulozi Predsjedništva BiH u promociji imidža BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u pozdravnom obraćanju rekao je da je "generalni imidž Bosne i Hercegovine loš".
"Generalno imidž nije dobar. Prva asocijacija ulagača je da je BiH nepredvidiva zemlja. Asocijacija je da ulazite u neku vrstu haosa. Dva su za to razloga. Jedan su domaći politički akteri koji su zarad sticanja političkih poena stvarali probleme. Zatim su bježali od toga da se problemi rješavaju. Problem je i jedan dio međunarodnih institucija", kazao je Ivanić.
Obaveza novih struktura vlasti je da se promijeni slika o BiH, a pozitivna je činjenica, kako je naglasio Ivanić, da novi saziv Predsjedništva BiH tokom četiri mjeseca rada nije imao nijedan javni sukob. Naveo je da BiH u oblasti ekonomskih reformi treba najviše promjena.
"BiH je mala zemlja i jedina šansa je da mi kao mala privreda budemo otvoreni. Ne znam nijednu malu i izolovanu zemlju koja je uspješna, zato moramo biti otvoreni", kazao je Ivanić, dodavši kako ne misli da je stanje u BiH "toliko loše".
Govoreći o mogućnostima poboljšanja imidža Bosne i Hercegovine, zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon naglasila je kako od početka svog angažmana u BiH radi na tome da zemlja krene prema naprijed.
"Volim BiH i rado se vraćam u Sarajevo, uvijek sam ovdje dobrodošla. Toliko divnih sam ljudi upoznala ovdje, a država, opet, ima problema. Kroz svoj rad, trudim se pomognem BiH", naglasila je Fajon.
Podsjetila je kako je evropska inicijativa o euroatlantskim integracijama BiH pozitivan pomak u BiH.
"Istinski napredak će se postići samo kada dolazi iz srca BiH. Vjerujem da je funkcionalna BiH jedna izvodljiva priča. Muzika, hrana, sve su to stvari koje imaju utjecaj na imidž, taj potencijal se ne smije uništiti. Želim vjerovati da ako svakom od nas postane jasno da ima odgovornost, da tek onda možemo da mijenjamo jedno društvo", zaključila je Fajon.
U nastavku konferencije predviđena je panel diskusija na kojoj je predviđen razgovor o imidžu BiH, prijedlozima njegovog poboljšanja i drugim temama vezanim za rast i razvoj zemlje.