Vijesti
Politika
Valentin Inzko
Nove vlade moraju na prvo mjesto staviti interese građana
01.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Nove vlade moraju na prvo mjesto staviti interese građana
Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su političke stranke postigle dogovor o formiranju novih vlada na nivoima države i Federacije Bosne i Hercegovine.
Izrazivši žaljenje što je više od pet mjeseci izgubljeno na razgovore o podjeli pozicija, visoki predstavnik je naglasio da sada nije vrijeme za samodopadnost, nego za ozbiljan posao, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).
''Građani očekuju od vlada da nadoknade izgubljeno vrijeme i počnu rješavati ozbiljne izazove sa kojima se zemlja i njeni građani suočavaju, posebno u oblasti zapošljavanja, vladavine prava, borbe protiv korupcije i napretka na putu euroatlanskih integracija.
Sada kada su koalicioni partneri dogovorili raspodjelu posla, krajnje je vrijeme da se počne sa stvarnim radom, a to je služenje građanima.
Ukoliko su političke stranke bile iskrene u obećanjima datim građanima, dosadašnji način vođenja politike u Bosni i Hercegovini mora se radikalno promijeniti.
Potreba građana za boljim životom u svim sferama mora napokon biti stavljena ispred interesa političkih stranaka i političara'' - rekao je visoki predstavnik.