Vijesti
Politika
Slučaj Lukač
SDA i HDZ su brutalno preglasali ministre iz DF-a
10.04.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
SDA i HDZ su brutalno preglasali ministre iz DF-a
Predsjedništvo Demokratske fronte je, na održanoj sjednici u četvrtak, dalo punu podršku kantonalnim odborima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu u pregovorima o uspostavi vlasti, prenosi bh. novinska agencija Patria.
Na sjednici je jednoglasno zaključeno da poslanici DF-a u kantonalnim skupštinima neće pružiti podršku manjinskoj vladi, odnosno podržati izglasavanje izvršne vlasti koju čine SDA i HDZ, ni u HNK ni u SBK.
Predsjedništvo je također podržalo i odluku ministara iz reda DF-a u Vladi Federacije BiH da ne glasaju za privremeno imenovanje Dragana Lukača na mjesto direktora Federalne uprave policije. Predsjedništvo tu odluku smatra spornom jer je suprotna važećem Zakonu o unutrašnjim poslovima, te odluci parlamentarnog Odbora za sigurnost.
Uz to, Predsjedništvo je izrazilo žaljenje što je ta odluka donesena brutalnim preglasavanjem naših ministara od strane bloka SDA-HDZ, te još jednom želi ukazati na pogubnost uvođenja preglasavanja kao mehanizma u radu Vlade.
Na koncu, Predsjedništvo DF-a je razmatralo najave SNSD-a o usvajanje rezolucije o „samostalnoj i slobodnoj RS“ i zaključilo da je riječ o smiješnim pokušajima te stranke i Milorada Dodika da skrene pažnju sa ekonomske propasti entiteta, za koju su ta stranka i on lično odgovorni.