Vijesti
Politika
Slavo Kukić
Odblokiranje SSP-a otvaranje vrata evropske kuće BiH
22.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Odblokiranje SSP-a otvaranje vrata evropske kuće BiH
Nakon što je Vijeće Evropske unije danas odblokiralo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BIH, sociolog i akademik Slavo Kukić za Anadolu Agency (AA) ističe da je to na neki način “potencijalno otvaranje vrata evropske kuće BiH.”
“To znači da će BiH morati poštovati pravila igre koja u toj evropskoj kući vladaju. Ja međutim, ne mislim da mi u ovom momentu imamo kritičnu masu koja je potrebna da bi se pokazala spremnost za poštovanje evropskih pravila igre”, rekao je Kukić dodajući da će aktiviranje SSP-a brzo pokrenuti reforme o pravosuđu.
“Otvaranje procesa će vrlo brzo na dnevni red dovesti pitanja za reforme pravosudnog sistema, a ta pitanja u ovoj konstelaciji snaga u BiH će biti i prvi razlog za kočnice u BiH jer reforme pravosuđa podrazumijevaju otvaranje procesa za bosanskohercegovačke 'sanadere', a ovdje ta kritična masa za te procese još ne postoji. To što se danas dogodilo je pokazivanje dobre volje, ali dobru volju mora pokazati bh. politčka klasa”, istakao je.
Vijeće za opće poslove EU je usvojilo danas odluku o zaključivanju SSP-a sa BiH. Kako se navodi u saopćenju, očekuje se da će Sporazum stupiti na snagu 1. juna ove godine. Odluka će omogućiti BiH da se krene naprijed u svojim odnosima sa EU i da nastavi sa socio-ekonomskim, pravosudnim i ostalim potrebnim reformama za integraciju u EU. Glavni cilj je da se omogući BiH da se pripremi za buduće članstvo u EU.
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je instrument kojim se obezbjeđuju formalni mehanizmi i usaglašena mjerila koje EU omogućavaju da zajedno sa BiH radi na njenom približavanju standardima Evropske unije. Od potpisivanja SSP-a, BiH institucije su obavezne osigurati da se postojeći i budući zakoni postepeno usklađuju sa pravnom stečevinom EU (acquis). Jednako tome, BiH institucije su obavezne osigurati i da se postojeći i budući zakonski propisi ispravno primjenjuju i poštuju.
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i njenih država članica, sa jedne strane, i Bosne i Hercegovine sa druge strane potpisan je u Luksemburgu 16. juna 2008. godine.