Vijesti
Svijet
'Earth day'
Danas se obilježava Dan planete Zemlje
22.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Danas se obilježava Dan planete Zemlje
Dan planeta Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja svijeta brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša.
Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. marta gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.
Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština UN-a proglasila je 22. aprila međunarodnim Danom planeta Zemlje.
Dan planeta Zemlje obilježava se i u našoj zemlji, a sve u cilju zaštite prirodnih resursa te podizanja svijesti o opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.
Kada je u pitanju Mostar, danas će ambasadori Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, zajedno s učenicima s područja Mostara, aktivistima za zaštitu okoliša i predstavnicima Gradske uprave, sakupljati otpad u Blagaju i na taj način obilježiti Dan planeta Zemlje.
Također, tvrtke DP i Ekopak na platou ispred Mepas Malla u Mostaru organiziraju druženje pod motom "Ambalažu za cvijet i svijet će opet biti lijep" koje ima svrhu ukazati građanima na važnost očuvanja okoliša te im pružiti savjete o mogućnostima za reciklažu.