Vijesti
Politika
Radmanović uoči Sabora SNSD-a
Niko ne želi biti protukandidat Dodiku
25.04.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Niko ne želi biti protukandidat Dodiku
Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je uoči sutrašnjeg Sabora ove stranke u Istočnom Sarajevu kako Milorad Dodik želi imati protukandidata za mjesto predsjednika SNSD-a, ali to niko ne želi biti.
"U ozbiljnoj raspravi niko se neće toga prihvatiti. Ne možete natjerati nekoga da bude protukandidat", rekao je Radmanović. On je podsjetio kako će na Saboru biti usvojen novi statut stranke, a kako će nova biti i organizacija SNSD-a.
"Ukidamo izvršne odbore na svim razinama jer smo zaključili kako je efikasnije. Predsjedništvo će imati veće ovlasti nego Izvršni odbor, ali će njim rukovoditi predsjednik", dodao je Radmanović, najavljujući kako će Glavni odbor imati skoro 50 posto novih članova, od kojih je veliki broj mladih.
Ocijenivši kako su deklaracije koje će biti na Saboru samom najavom izazvale nepotrebnu buru, Radmanović je istakanuo kako deklaracija o samostalnosti Republike Srpske ne predviđa nikakvo odvajanje.
"Dekaracija će govoriti o slobodi i samostalnosti, što je širok pojam. Niko nije rekao riječ o samostalnosti Republike Srpske kao države. Ja nisam. Republika Srpska ima samostalnost u okviru Daytonskog sporazuma. Mi to želimo. I u okviru BiH. Mi ne damo da se Daytonski sporazum urušava i tražimo u okviru toga samostalnost i slobodu. Samostalnost i sloboda su potreba svakog čovjeka", rekao je Radmanović za "Oslobođenje".
On je naglasio da se sloboda i samostalnost ne mogu nikome uskraćivati, a to se radi u BiH.
"Mi želimo na to da ukazati. Prirodno je da u takvoj situaciji spomenemo i ono što je ovdje čudo, a u čitavoj Evropi kojoj težimo nije, referendum naprimjer. Ali, mi ne govorimo nikada kako se želimo izdvajati i praviti svoju državu. Mi upozoravamo da se, kada vam netko želi oteti ono što imate priznato međunarodnim ugovorom, to može rješavati i izjašnjavanjem građana, a ne samo političara", poručio je Radmanović.
Govoreći o pokretanju osporavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, što je uradio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Radmanović je naveo kako je u pitanju greška, jer se BiH ne može tako napraviti.
"Ne može se BiH napraviti tako što će jedni drugima nešto ukidati, nego ako su svi ravnopravni" naglasio je Radmanović.
Prema njegovim riječima, predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik nikada nikoga nije napao, već samo reagira nakon napada iz Sarajeva na Republiku Srpsku i samo traži da se čita šta piše u Daytonskom sporazumu.