Vijesti
Društvo i ekonomija
Ranka Mišić
Samo budala može povjerovati da će novi Zakon o radu biti u korist radnika
25.04.2015. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Samo budala može povjerovati da će novi Zakon o radu biti u korist radnika
Samo budala može povjerovati u konstataciju da će zakon koji traži Međunarodni monetrani fond i Unija udruženja poslodavaca RS-a biti u korist radnika u Republici Srpskoj - ustvrdila je danas predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.
Ponovla je da će sindikat uvijek biti protiv novog zakona o radu u RS-u, jer predlagači i oni koji stoje iza takvog zakonskog rješenja žele da dodatno pojeftini ionako jeftine radnike u RS-u.
''Naš radnik je deset puta jeftniji od radnika iz zemalja čiji bi, navodno, investitori trebali da dođu ovdje. Zar to nije dovoljan razlog da dođu i da dodatno obesprave ionako obespravljene radike RS-a'' - ustvrdila je Mišić.
Ona je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekla da sjednica Ekonomsko- socijalnog savjeta RS-a nije održana, jer nije ispoštovana neophodna procedura, koja predviđa da se sedam dana prije toga moraju konsultirati socijalni partneri te dostaviti materijali i poziv.
U ovom slučaju, dodala je, poziv za sjednicu je upućen 20.aprila, a sjednica zakazana za danas, što znači da nije ispoštovana procedura i stoga se sindikalci nisu ni pojavili na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a.
Mišić tvrdi da su potpuno suprotne izjave o predlaganju novog zakona o radu dali ranije premijerka RS-a Željka Cvijanović i danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović.