Vijesti
Društvo i ekonomija
Denis Zvizdić
BiH i ostale zemlje regije moraju objaviti rat 'sivoj ekonomiji'
29.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
BiH i ostale zemlje regije moraju objaviti rat 'sivoj ekonomiji'
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je jutros u Sarajevu da zemlje regije moraju objaviti rat "sivoj ekonomiji" koja čini oko 30 posto privrednih aktivnosti u tim zemljama.
Otvarajući regionalnu konferenciju "Borba protiv sive ekonomije: preduvjet za investicije u Jugoistočnoj Evropi", Zvizdić je rekao da ta borba nije posao jedne institucije ili pojedninca već svih nas.
Istakao je da ta pojava ekonomije zemalja regije čini ranjivim a budžete nestabilnim, te da taj problem mora biti riješen kao preduvjet za smanjenje nezaposlenosti i zavisnosti od kreditnog finansiranja.
Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina mora hitno izraditi nacionalni plan za borbu protiv "sive ekonomije", kao i da će Vijeće ministara biti predano borbi protiv te pojave u čemu očekuju podršku privrednika, javnosti i međunarodnih institucija.
Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović naglasio je da je "siva ekonomija" jedna od najvećih prepreka stranim investicijama i ako na vrijeme ne bude iskorijenjena rizikujemo da postane normalna pojava.
Na konferenciji će predstavnici vlada zemalja regije i predstavnici investitora raspravljeti o načinima i sredstvima za borbu protiv sive ekonomije.
Planirano je da konferencija bude završena potpisivanjem Ugovora o međusobnim regionalnim prioritetima, te s planom narednih koraka i konkretnih aktivnosti koje će biti provođene tokom naredne godine.
Konferenciju, čiji je pokrovitelj Vijeće ministara BiH, organiziraju Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Vijeće stranih investitora BiH (FICBiH).