Vijesti
Svijet
Procurili tajni dokumenti
Njemački doktori uvjeravali Amerikance da Lubitz nije depresivan, već da je potpuno zdrav
30.04.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Njemački doktori uvjeravali Amerikance da Lubitz nije depresivan, već da je potpuno zdrav
Američka Savezna uprava za civilnu avijaciju (FAA) preispitivala je 2010. treba li potvrditi pilotsku dozvolu Andreasu Lubitzu, Germanwingsovom pilotu koji je u martu ove godine zabio avion pun putnika u francuske Alpe.
FAA je bila zabrinuta zbog spoznaje da se Lubitz liječio od depresije, zbog koje je uzimao i lijekove između januara i oktobra 2009. godine.
U tom periodu pauzirao je svoj trening u Lufthansinoj školi za pilote, i prebacio se u Lufthansin centar u Arizoni, gdje je učio voziti male avione.
Dužnosnike FAA njemački su liječnici 2010. uvjeravali kako je Lubitz izliječen od depresije, te mu je Savezna uprava odlučila izdati dozvolu, no uz upozorenje da će mu biti oduzeta ako mu se depresija vrati.
Na vidjelo su izašli i dokazi da je Lubitz pokušao lagati FAA oko svoje bolesti. Na pitanje ‘jeste li ikad liječeni zbog psihičkih bolesti’ odgovorio je ‘ne.’ Na njegovim papirima kasnije je stajalo ‘promijenjeno iz ne u da,’ a promjenu je najvjerovatnije izvršio neki od Lufthansinih doktora.
Prema prevedenoj medicinskoj dokumentaciji koja je bila dostavljena FAA, Lubitz je imao ‘tešku depresivnu epizodu bez psihotičnih simptoma’ koja se ‘potpuno povukla.’ Dijagnoza je potvrdila kako se Lubitz ‘potpuno oporavio, bez ikakvog ostatka bolesti.’
Lubitz je nakon toga mogao nastaviti školovanje za pilota, nakon čega je postao kopilot u Germanwingsu.