Vijesti
Politika
Tanja Fajon
Vjerski radikalizam ne poznaje granice
04.05.2015. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Vjerski radikalizam ne poznaje granice
Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon u intervjuu za „Dnevni avaz" osudila je teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.
Ističe da, iako ovaj nemili događaj ne bi trebao usporiti nedavno deblokirani evropski put BiH, u kontekstu sigurnosne situacije u BiH, kao dio obaveze prema EU, mora biti usvojena i primjenjivana i zakonska regulativa koja se odnosi na sigurnost.
Fajon je izrazila očekivanja da će napad u Zvorniku ubrzati i izradu strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine.
- Oštro osuđujem napad na Policijsku stanicu u kojem je jedan policajac izgubio život, a dvojica su ranjena. Isto tako, koristim priliku da izjavim saučešće porodici poginulog policajca, koji je nastradao radeći svoj posao. Napad u Zvorniku i evropski put BiH nisu direktno povezani. Ono što je bitno za evropsku perspektivu BiH jeste, u ovom kontekstu, nivo sigurnosti u državi i sposobnost državnih institucija da se suočavaju s ovakvim i sličnim situacijama - kazala je Fajon.
Po njenima riječima to su sve područja koja su dio zakonodavstva koje BiH mora usvojiti na svom putu prema EU.
- Mislim da ovaj napad neće utjecati na daljnji napredak BiH na evropskom putu, što ne znači da ne predstavlja neku vrstu alarma da se više pažnje obrati na sigurnosnu situaciju u zemlji. Naravno, uz poštovanje ljudskih prava - navela je.
S obzirom na to da je preliminarno utvrđeno da je napadač pripadnik vehabijskog pokreta, istaknula je Fajon, onda ovaj napad govori o tome da vjerski radikalizam ne poznaje granice, ne bira sredstva i lokacije.
- Od početka ove godine napadi su se dogodili u Parizu, u Danskoj... Građani BiH, kao i ostali Evropljani, zaslužuju miran i siguran život, a smatram da je najbolji način za borbu protiv terorista i terorističkih napada edukacija mladih, pogotovo mladih koji žive u sredinama gdje se zbog vjere ili druge kulture osjećaju izostavljenim ili izoliranim. Odgovor na radikalizam, dakle, jesu tolerancija, razumijevanje i uspostavljanje mirne koegzistencije - kazala je Fajon u intervjuu za "Dnevni avaz".