Vijesti
Politika
Počela sjednica Vlade FBiH, prisustvuju svi ministri
22.05.2015. 12:30
Izvor: Moje vijesti
Počela sjednica Vlade FBiH, prisustvuju svi ministri
Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u toku je u Sarajevu.

Sjednici prisustvuju ministri iz svih stranaka koje čine Vladu.

Prema jučerašnjim najavama, članovi Vlade, između ostalog, treba da razmotre stanje u javnim preduzećima koja posluju negativno, a većinski vlasnik im je Federacija BiH.

To su HT Eronet Mostar, Aluminij d.d. Mostar, Elektroprivreda HZHB Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Pretis d.d. Vogošća, Željeznice FBiH i Rudnici "Kreka".

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH) izjavio je ranije Feni da je na sjednici Kolegija, koja je održana jučer, odlučeno da se ove tačke uvrste u dnevni red.

Ministar Martić također je potvrdio da će ministri iz Hrvatske demokratske zajednice BiH nazočiti sjednici. Naime, ministri iz HDZ-a nisu učestvovali u radu posljednje dvije sjednice Vlade FBiH zbog nesuglasica u vezi s uvrštavanjem tačaka u dnevni red sjednice.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA) očekuje da će na sjednici biti obavljena kvalitetna rasprava, koja se tiče rješavanja problema u javnim preduzećima koja posluju s gubicima.

- Nakon što se utvrdi stanje u tim firmama, trebale bi se poduzeti odgovarajuće aktivnosti. Kakve će one biti ne bih mogao unaprijed govoriti - istakao je ranije za Fenu ministar Zukić.